Szeresd így is a babád

Ünnepek alatt is segíthet a babamasszázs 

28.

Már annyi féle szemszögből írtunk nektek a babamasszázsról. Most viszont, így az ünnepek közeledtével, még fontosabbnak tartjuk elmondani, hogy a pici babák életében, miért is olyan fontosak, a biztonságot rejtő szokások és a napi rutin kialakítása, melyben a babamasszázs is szerepet kap. A baba élete első néhány hónapjában még nem igazán tudunk beszélni napi rutinról, erről már írtunk nektek kicsit bővebben. A szokások, melyek minden nap, pont ugyanúgy következnek, adják meg a babáknak azt a tapasztalatot, mely által egy idő után tudni fogják, hogy mi következik, bizonyos cselekvések után.

Jelen helyzetben a COVID vírus sok mindent felülírt. Lesznek családok, akik pont úgy, mint előző évben, inkább otthon maradnak és lesznek, aki kimozdulnak és a nagyobb családi ünneplés lehetőségével élnek.

Abban az esetben, ha a pici babával vendégségben vagyunk, akkor számíthatunk rá, hogy a sok impulzus következtében, hamar elfáradhat vagy akár sírossá is válhat.

Ezeket a jeleket érdemes figyelni, hogy mikor kezd el fáradni egy pici. Érdekes, hogy 

vannak babák, akik egyszerűen kizárják a zsivajt és alszanak. De olyanok is vannak, akik folyamatosan anyukájuk ölelő karjaiban tudnak csak nyugodtan szemlélődni.

Ha ritkán járunk társaságba vagy családi találkozásokra, akkor ez a szituáció meglepetést is tartogathat. Nehézséget jelenthet nekünk szülőknek a bezártság, hiszen az emberi kapcsolatokra mindenkinek szüksége van. A pici babák esetében pedig, megoldás lehet a biztonságot adó megnyugtatás, melyet akár a babamasszázzsal érhetünk el. Sokszor tapasztalom én magam is három gyermekes anyukaként, hogy minden gyermek más és más, de egy biztos! A biztonság, amit mi magunk szülők nyújtunk a babáknak megnyugtató. 

De, hogy hogyan is tudjuk megnyugtatni a babákat? Azt most babamasszázs szemszögéből mutatnám be nektek. 

A babamasszázs egyik jótékony hatása a stresszoldás!

Az a baba, aki hozzá van szokva akár az esti rutin részét képező babamasszázshoz, az tudja, hogy a masszázs kezdetével már csak róla és a szüleiről szól minden.

 Az odafigyelés, az érintés által adott szeretet és a fókuszált figyelem, mind-mind a babánk felé fordulást és a meghitt perceket jelenti, egy sűrű nap után. Ezek a meghitt pillanatok, a komfortzónájából kimozdított babáknak, megnyugtatást ad. 

Végre a megszokott, ismert, szeretettel teli élmény következik, ahol már nincs több „idegen” és hangzavar, akár egy számára ismeretlen helyen.

Érdemes törekedni a hazaérkezés, vagy a vendégek elmenetele után, a megszokott babamasszázzsal záródó esti rutinra. Ebben a helyzetben a babák azt érezhetik, hogy minden olyan, mint előtte. Tehát a babamasszázs, amelyet napi szinten végzünk hatalmas segítség lehet egy pici életében az ismeretlen helyzetek elfogadásában és a sok inger feldolgozásában.

Oktatásaink után, az anyukák arról számolnak be rengetegszer, hogy a babák a kezdeti nehézségek után, könnyebben elfogadják és tolerálják az idegen környezetet, ha az anyukájuk egy megszokott ismert szeretetnyelvvel fordul feléjük a nap levezetése végén. Jómagam is ezt tapasztalom, pont most ebben a helyzetben, mikor a kislányom még oly pici és számára még rengeteg dolog ismeretlen. Ezért hát érdemes mihamarabb megtanulni ezt a fajta szeretetnyelvet és kihasználni minden jótékony hatását, mint például a stresszoldást.

 

Oktatásaink során, igyekszünk minden jótékony hatásáról beszámolni a babamasszázsnak. Valamint, rengetegszer mondjuk el nektek, hogy melyek azok a területek, amiket fejleszt. Olvassátok el további írásainkat is itt a blogon, hiszen rengeteg szemszögből mutatjuk be a babamasszázs jótékony hatását.

 

Írta: Chonjo Diana Bernadett 

Babalansz alapító, Nemzetközi babamasszázs-oktató, csecsemő és gyermek szakápoló