Szeresd így is a babád

Személyre szabott gondoskodás a babamasszázs által

27.

Ma már tudjuk, hogy mindenki más jellemmel születik és mások is az igényeink. Emiatt pedig nem lehet minden babára felírni egy mindenkinek való receptet, mely szerint, ha így cselekszünk, akkor az a baba szépen „ellesz” és úgy viselkedik, ahogyan azt „elvárjuk” tőle. Akinek már van gyermeke, természetesen ezt már tapasztalatból tudja. De mit is gondolunk még várandósan vagy akár a gyermekágyas időszakban? Sok olyan régi bevett szokás van még jelen a mai napig, hogy a babát például időre etessük, ne vegyük fel, ha sír, mert el lesz kényeztetve és had erősödjön a tüdeje. Ilyen és ehhez hasonló mondatok tömkelegével találkozik az ember. No, de honnan tudjuk, hogy melyik a helyes út? Vajon el lehet kényeztetni egy babát, aki utána kihasznál és csak és kizárólag kézben lesz el, ha mindig felveszem? Az időre etetésre azért van szükség, hogy tudja a rendet, vagy mert a gyomra úgy ürül ki tényleg? Hát ember legyen a talpán, aki azonnal tudja a választ és minden sikerül is neki egycsapásra. Most mégis megpróbálkozom vele, hogy leírjam, miért is fontos a személyre szabott gondoskodás a babáknál. 

Minden baba más. Vannak, akik ingerkeresők és az ingerkerülők, akik csak úgy „elvannak”. Persze több típus is létezik én most csak őket veszem alapul. Egy ingerkereső babának folyamatosan szüksége van az édesanyja közelségére és arra, hogy történjenek a dolgok körülötte. Viszont egy nyugodt ingerkerülő baba nem szereti a nyüzsit maga körül. Leginkább a csendet és a halk beszélgetéseket, megszokott dolgokat szereti. Így már érthető, ha erre a két típusra gondolunk, hogy nincs recept, ami mindkettőre jó lehet. Rendben de akkor, hogy csináljam? A válasz egyszerű! 

A baba igényeit kell alapul venni és annak megfelelően gondoskodni róla. Mit is jelent a személyre szabott gondoskodás? Hogyan figyelhetünk erre a babamasszázs során?

Először megfigyeljük és megismerjük a baba nonverbális jelzéseit. Akkor kezdeményezek irányába babamasszázst, ha ő erre nyitott. Vannak esetek, mikor lassan lépésről lépésre lehet csak megismertetni a mozdulatokat a babával. Először csak a lábával foglalkozunk, majd következő nap, már a pocakjával is. Viszont létezik olyan is, hogy annyira élvezi, hogy nem hagyjuk abba mikor már kész lennénk az aznapra szánt kényeztetéssel, hanem folytatjuk tovább. Ha a baba elfogadó érdeklődő, akkor miért ne folytatnánk?! Természetesen vannak napok, mikor nyűgösebb és nem nyitott az ilyen kényeztetésre. Akkor pedig erre vagyok tekintettel. A hordozás és igény szerinti szoptatás is ezt az igényt veszi alapjául. Minden esetben a fókuszált figyelem és az erre adott válasz, ami segít a baba igényeinek a kielégítésében. 

Nagy kedvencem Ranschburg Jenő szavaival élve: „Egy babát nem lehet elkényeztetni az első évben!”

Igen, ebben az időszakban szokik hozzá a pici a kinti élethez és az idegrendszeri éretlensége miatt rengeteg figyelem és törődés az, amire szüksége van. Ha ezt tudatosítjuk magunkban, akkor nem megy el azzal energiánk, hogy küzdünk az ellen, ami nem szükséges. Így hát érdemes mihamarabb elfogadni és megérteni a baba jelzéseit. Ehhez a személyre szabott gondoskodáshoz segít hozzá a babamasszázs is. Hiszen a baba jelzéseit vesszük alapul, minden kezdeményezéskor. Arról pedig nem is kell már beszélnem, hogy a kölcsönös empátia nem csak gyermekkorban fontos, hanem egész életünkben. Már kisbaba korában is megtapasztalja a baba, hogy számít az ő akarata! Így egyensúlyban maradhat és nem érik kellemetlen élmények. Tehát, ha valaki igazán szeretné tudni mire is van szüksége a babájának, akkor nem kell mást tennie, csak figyelni őt és kezdeményezni, mikor a babája erre nyitott. Lehet ez babamasszázs, hordozás, vagy az igény szerinti szoptatás. Nekünk mindhárom fontos és elengedhetetlen lételemünk a baba gondozása terén. Legyen az intenzív osztály, vagy az otthoni környezet. 

Oktatásaink során, igyekszünk minden jótékony hatásáról beszámolni a babamasszázsnak. Valamint, rengetegszer mondjuk el nektek, hogy melyek azok a területek, amiket fejleszt. Olvassátok el további írásainkat is itt a blogon, hiszen rengeteg szemszögből mutatjuk be a babamasszázs jótékony hatását.

 

Írta: Chonjo Diana Bernadett 

Babalansz alapító, Nemzetközi babamasszázs-oktató, csecsemő és gyermek szakápoló