Szeresd így is a babád

Reflux esetén is jót tesz a babamasszázs!

25

Minden baba úgy születik, hogy az alsó nyelőcső záróizma ellazult állapotban van, aminek következtében a gyomortartalom szabadon visszaáramolhat a nyelőcsőbe. Így a babák gyakran „büfiznek, buknak”. Az idő előrehaladtával a gyomor záróizmuk szép lassan megerősödik és abbamaradnak a bukások. Ha a baba bukik, de jó kedvű és szépen gyarapodik nincs miért aggódni, csak türelmesen ki kell várni ennek az időszaknak a végét, mely olyan 5 hónapos kora körül a babák 50%-ánál, 12 hónapos koruk körül pedig szinte minden babánál abbamarad. 

Orvoshoz kell fordulni, ha a baba naponta többször is bukik, majdnem minden étkezést/szoptatás követően, ha megáll a súlya, vagy ha veszít a súlyából, étvágytalan, bágyadt, nyugtalan, sokat sír etetések után.

Sok esetben egy jól megválasztott szoptatási pozíció is segíthet, illetve az ágy fejrészének a megemelése, hogy kevesebbet „bukjon” a baba. 

De miért is fontos, hogy masszírozzunk?

 

Az ember azt gondolná, hogy ha elkezdem nyomogatni a baba hasát, biztosan „bukni” fog. Persze, ha közvetlen etetés után teszem ezt, szinte garantált! Viszont, ha etetés után várunk 30 percet, és utána kezdjük el a teljes masszázst, vagy etetés előtt csináljuk, amikor még nyugodt a baba, akkor segíthetünk a belek passzázsában, és a gyomortartalom továbbításában. Ha a gyomortartalom továbbítódik, kisebb a bukás esélye. Ebben a passzázsban tud segíteni a babamasszázs. A masszázs pozícióját is érdemes átgondolni, hisz egy igen gyakran „bukó” baba vízszintes helyzetben könnyebben bukhat, akár a masszázs alatt is. Itt is segíthet, ha olyan pozícióban masszírozunk, ahol a baba felsőteste magasabban van.

 

A rendszerességen van a legnagyobb hangsúly. Minden nap kíméletesen átmasszírozva a baba pocakját, garantáltan segíthetünk neki a passzázsban, és a jobb tápanyag felszívódásban,

 

így a bukások száma és mennyisége is csökkenni fog. Kutatások bizonyítják, hogy azok a babák, akiket minden nap masszíroznak, azoknak jobban gyarapodik a súlya. Korábbi blog bejegyzésünkben „Miért jobb a baba emésztése, ha masszírozzuk?”, már olvashattál erről.

 

Oktatásaink során, igyekszünk minden jótékony hatásáról beszámolni a babamasszázsnak. Valamint, rengetegszer mondjuk el nektek, hogy melyek azok a területek, amiket fejleszt. Olvassátok el további írásainkat is itt a blogon, hiszen rengeteg szemszögből mutatjuk be a babamasszázs jótékony hatását.

 

Írta: Chonjo Diana Bernadett 

Babalansz alapító, Nemzetközi babamasszázs-oktató, csecsemő és gyermek szakápoló