Szeresd így is a babád

Koraszülés és a babamasszázs

20.

November 17.-e a Nemzetközi Koraszülöttek Világnapja. Ebből az alkalomból beszéljünk kicsit a koraszülésről és a hozzá szorosan kapcsolódó intenzív osztályon is alkalmazható babamasszázsról. Ez egy nagyon nehéz időszak minden korszülő családnak. Hatalmas trauma anyának és apának egyaránt. 

Egy koraszülő édesanya gyászol! Elgyászolj a terhességét, az érett babáját, és a szép szüléssel kapcsolatos élményét.

Helyette viszont belép az életébe az aggódalom, a félelem, a kiszolgáltatottság és család fizikális hiánya ebben a nehéz helyzetben. Egy koraszülött intenzívre belépve riasztó lehet minden. Gépek sípolnak, infúziós pumpák jeleznek, mindenhol „csövek” lógnak. Átláthatatlan és ismeretlen ez a világ a szülőknek. Ebbe a világba csöppenve napról napra egyre jobban átlátja az édesanya is a helyzetet. Megismerkedik az eszközökkel és annak rendeltetésével.

Ahogy egyre jobban lesz a babája, úgy lesz lehetősége a fizikális kapcsolódásra.

Erre a legjobb alkalom egy kenguruzás. De mit is takar ez? Bőr-bőr kontaktusba kerülhet a picikéjével. Végre megfoghatja, ölelheti és akinek már a babája jobb erőben van, mellre is teheti. Igen, a koraszülött intenzíven már a szoptatást is támogatjuk azoknál a babáknál, akik már megerősödtek. 

De mi lehet az, amivel egy édesanya azt érezheti, hogy ő is anyuka, még ha nincs is vele a babája?

 Az első találkozások alkalmával megmutatjuk, hogy hogyan is érintse meg, a pici törékeny kisbabáját. A szeretet egyik nyelve az érintés. Az anyukák is megtapasztalják ahogy telnek a napok, hogy bizony a babájuk jelez, ha ott vannak és szeretetteljesen érintik. A babamasszázs egy olyan lehetőség ebben a helyzetben, ami bizonyítottan jótékony hatásai miatt igen is fontos! Gyorsabban gyógyulnak azok a babák, akiket minden nap megmasszíroz az anyukája, így csökkenhet a kórházi bent tartózkodás ideje. Kevésbé fogékonyak a betegségekre. A masszázs rengeteget segíthet a késleltetett kötődés kialakulásában. Miért ne masszíroznánk, ha ilyen egyszerű és élvezetes?! 

Az érintés ösztönös és szeretetet sugároz.

Ez az, amire egy kora babának a legnagyobb szüksége van. A szeretet és az érintés gyógyító erejére van szüksége a piciknek, melyet igazán csak egy anya adhat meg. Tehát a babamasszázsnak rengeteg jótékony hatása mellett, a koraszülöttekre gyakorolt hatása nagyon hamar látványos és kézzel fogható. 

Oktatásaink során, igyekszünk minden jótékony hatásáról beszámolni a babamasszázsnak. Valamint, rengetegszer mondjuk el nektek, hogy melyek azok a területek, amiket fejleszt. Olvassátok el további írásainkat is itt a blogon, hiszen rengeteg szemszögből mutatjuk be a babamasszázs jótékony hatását.

 

Írta: Chonjo Diana Bernadett 

Babalansz alapító, Nemzetközi babamasszázs-oktató, csecsemő és gyermek szakápoló