Szeresd így is a babád

Jobb emésztés elérése babamasszázzsal

19.

Rengeteg tévhit kering azzal kapcsolatban, hogy a babák pocakja számára megterhelő, ha túl gyakran és sokat szopiznak. Ezért fáj a hasuk és emésztési problémáik lesznek. De az igazság az, hogy az igény szerint szoptatott babákat nem lehet erőszakkal rávenni, hogy szopizzanak. Sokszor csak komfort szopiznak még ha látszólag úgy is tűnik, mintha ennének. A gyomor normális működéséhez nincs szükség arra, hogy teljesen kiürüljön. Ha egy baba sokat bukik annak oka leginkább a gyomor felső záróizma, ami még fejletlen. Illetve a sok levegő nyelése, amit a nem megfelelő szoptatási gyakorlat okozhat, vagy az etetés előtti sok sírás. 

 

De mi történik akkor, ha tényleg fáj a hasa?

Székrekedése van, kemény nagy a hasa, bántják a gázok a pocakját, és emiatt sokat sír.

 

Ebben az esetben a szoptatást érdemes megvizsgálni. A csecsemők- és gyermekek egészséges növekedésének és fejlődésének érdekében minőségileg és mennyiségileg az életkornak megfelelő táplálékot kell, hogy kapják. Az optimális táplálás következtében megfelelő lesz a súlygyarapodás, az immunrendszer érése, a mozgásfejlődése, az értelmi és érzelmi élet alakulása. A csecsemőtáplálás módjai közül a legideálisabb a kizárólagos szoptatás, melyet a csecsemő 6 hónapos koráig mindenképpen folytatni kell. Elégtelen anyatej esetén csecsemőkorban a legjobb választás a donor női tej és ha ez nem áll rendelkezésünkre akkor tápszert kell adni.

A táplálékintoleranciára utaló tünetek lehetnek a görcsös hasfájás (kólika), hasmenés, haspuffadás, gyakori bukások, bőrkiütések, bőrpirosodás, makacs székrekedés, rossz alvás, állandó éjszakai felsírás. Ezen tünetek észlelésekor minden esetben orvoshoz kell fordulni.

 

Miben segíthet a masszírozás?

 

Egyrészt a bélgázok könnyebb távozásában, másrészt a gyomorból való ürülést is segíti, hisz a passzázs beindulását kívülről is lehet stimulálni. Erre a legjobb a hasfájós masszázs. Ez az, amit a szülők már az első oktatási órán megtanulnak és a leggyakrabban használják. A makacs székrekedésen a rendszeresen végzett hasmasszázs segíthet. A baba ellazul és puha lesz a hasa. 

A munkám során rendszeresen tapasztalom a koraszülött intenzíven, hogy az igazán kicsi babáknak ez milyen nagy segítséget jelent. Könnyebben ürül a széklet és a bélgázok okozta panasz is megszűnik.

 

A megfelelően végzett hasmasszázs elősegíti a bél passzázsát!

 

Ennek segítségével jobb a táplálékfelszívódás, jobb súlygyarapodást eredményez, és ami a legfontosabb segíti a baba emésztését, csillapítja fájdalmát. Ki ne szeretne egy mosolygós, békésen alvó babát.

 

Oktatásaink során, igyekszünk minden jótékony hatásáról beszámolni a babamasszázsnak. Valamint, rengetegszer mondjuk el nektek, hogy melyek azok a területek, amiket fejleszt. Olvassátok el további írásainkat is itt a blogon, hiszen rengeteg szemszögből mutatjuk be a babamasszázs jótékony hatását.

 

Írta: Chonjo Diana Bernadett 

Babalansz alapító, Nemzetközi babamasszázs-oktató, csecsemő és gyermek szakápoló