Szeresd így is a babád

Immunrendszer erősítése a babamasszázzsal!

Számtalan kutatás, vizsgálat létezik már, a babák immunrendszerére ható, stressz csökkentő módszerekről. A babamasszázst fogjuk górcső alá venne ennek kapcsán. A megemelkedett stresszhormonszint is felelhet az immunrendszer gyengüléséért. Csökkenteni lehet és kellene is, a babák életében megjelenő negatív hatások által okozott stresszt a babamasszázzsal. Az immunrendszerük így ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben.

Koraszülött vagy beteg csecsemő születése kapcsán több kutatási eredményt is publikáltak már a világ számos országából, amely az immunrendszer működését vizsgálta babamasszázs alkalmazása során. A babamasszázs, melyet megtanulnak a szülők már a kórházban, rengeteget segít a babáknak.  Az intenzív osztályon kezelt babák esetében, komoly akadályt jelent az anya és gyermeke közötti érzelmi kötődés kialakulása. A kutatók úgy vélik, hogy egy ilyen kötődés kialakulása és folytatása, mély hatást gyakorol a gyermek mentális fejlődésére és viselkedésére az életében. 

Ezt a tanulmányt az Iráni Orvostudományi Egyetem egyik kórházában végezték, ahol 40 anya-baba párost figyeltek és vizsgáltak meg, több különböző szempontból. Azok a babák, akiket véletlenszerűen beválasztottak 5 napig, napi 15 perces masszázst kaptak az anyukájuktól, melyet a kórházban oktatóbabákon tanultak meg az anyukák, majd a babájukon alkalmazták. A kora újszülötteknek az anyák által naponta végzett masszázs elősegítette és fenntartotta az anya és a csecsemő közötti érzelmi kötődést. 

A masszázs számos pozitív hatást váltott ki! A koraszülötteknek fokozódott a súlygyarapodása, csökkent a fájdalma, fokozódott a figyelme, csökkent a kortizol szintje, ami által fokozódott az immunfunkciója.

„A masszázsterápia az egyik leghatékonyabb és legszélesebb körben alkalmazott alternatív terápia.” Nem véletlen, hogy mi a Babalansz csapata, már alkalmazzuk az intenzíven a kis koraszülötteknél és az éret, de beteg babákon is.

A kortizol szint csökkenése masszázskezeléssel fokozza a természetes immunfunkciót, mely által ellenálóbb a szervezet a vírusokkal és baktériumokkal szemben. Számos gyermekkori utánkövetés, tanulmány támasztja alá a masszázsban részesült csecsemők jelentős fejlődési előnyeit.

Az időre született csecsemők esetében is rendkívül előnyös a babamasszázs! Például egy vizsgálatban azok az újszülöttek, akik anyukájuktól rendszeresen masszázst kaptak, nagyobb súlyt értek el rövid időn belül és jobb fejlettségűek voltak az életük első hónapjaiban. Kevesebb ingerlékenységet és alvászavart éltek meg, amelyek a leggyakoribb panasz ebben az időszakban.

Olvassatok tovább itt a blogon, hisz rengeteg szemszögből mutatjuk be a babamasszázs előnyeit.

Írta: Chonjo Diana Bernadett 

Babalansz alapító, Nemzetközi babamasszázs-oktató, csecsemő és gyermek szakápoló