Szeresd így is a babád

Immunerősítés a kortizol szint csökkentéssel.

21.

A Koraszülöttek Világnapja alkalmából, kicsit mesélek nektek a kórházban ápolt koraszülöttekről. Rengeteg jótékony hatása mellett a babamasszázs roppant sokat segíthet, akár már a koraszülött intenzív osztályon. De, hogy miben és miért, azt most bővebben mesélem el nektek. 

Már biztos sokan hallottatok a stresszhormon (kortizol) szintről, mely a negatív hatások, fájdalom és idegesség során megemelkedik.

A kortizolt (hidrokortizon) a mellékvesekéregben termelődő glukokortikoid hormon. Számos fontos élettani folyamatban van szerepe. Befolyásolja, a fehérjék, a glükóz és a lipidek anyagcseréjét és amit most jobban szeretnék kiemelni, az az immunrendszer működésének a szabályozása.  

A stressz hatására az adrenalin mellett a kortizol szintje is megemelkedik. Ez által, sajnos az immunrendszer gyengül és fogékonyabbak leszünk a fertőzésekre. 

 

Ez persze egy egészséges ember életében, akinek már van kialakult immunrendszere és már rengeteg fertőzéssel megküzdött, nem olyan látványosan befolyásoló hatású, mint egy koraszülött baba esetében. És hogy hogyan jön ide a babamasszázs? A válasz egyszerű! 

A kortizol szintet csökkenteni lehet, ha a babákat a lehető legkevesebb stressz éri és rendszeresen masszírozzuk őket.

De ez hogyan is néz ki egy koraszülött intenzíven a gyakorlatban? Természetesen vannak olyan beavatkozások, melyek kényelmetlenséggel járnak és adott helyzetben még fájdalmat is okozhatnak.  Gondoljunk csak egy vérvételre. A fájdalom semmijen szinten sem elfogadható! Tennünk kell ellene! Ha mással nem lehetséges, akkor a beavatkozás után a nyugtatás rendkívül fontos. Az édesanya ölelő karjai, ha nem adottak a helyzet sajátossága miatt, akkor az érintése alternatív fájdalomcsillapítás lehet. Ezeket a speciális érintéseket a babamasszázs-oktatás keretében már az intenzíven töltött idő alatt megmutatjuk az anyukáknak. 

A szeretetteljes érintések által a baba kortizol szintje csökkeni fog, így a fertőzések ellen is jobban védekezik az a baba, akinek még csak kialakulóban van az immunrendszere.

Ezeket a tényeket, rengeteg tanulmány támasztja alá, melyet korszülött intenzíveken végeztek az elmúlt években. A kórházból való hazatérés után is nagyon fontos a babák megnyugtatása és a kötődés elmélyítése, melyet egy intenzív osztály sajnos nehezít. Mi a Babalansz alapítói ezen dolgozunk, hogy ezeket az alternatív lehetőségeket mihamarabb megismerjék a szülők.

Ismerd meg velünk a babamasszázst! Keress minket bátran és mi megtanítjuk neked a masszázs minden apró mozdulatát. Ha kíváncsi vagy még tanulmányokra, történetekre és még több szemszögből a babamasszázsra, olvasd el további blog bejegyzéseinket itt az oldalon. 

Írta: Chonjo Diana Bernadett 

Babalansz alapító, Nemzetközi babamasszázs-oktató, csecsemő és gyermek szakápoló