Szeresd így is a babád

FINE képzés

2021 februárjában megkezdtük egy újabb továbbképzésünket, mely középpontjában a koraszülött ellátás áll. Ez egy nemzetközi oktatás, amit már nagyon vártunk és bíztunk benne, hogy a sok gondolat és érzés mely bennünk van, abban megerősít és hozzátesz a fejlődésünkhöz. Az oktatás befejeződött és természetesen a vizsga is sikeres volt. Az az igazság, hogy több volt attól, mint amit vártunk! Olyan új irányelveket határozott meg ez az program, amely gyökeresen változtatja meg a nézeteket és a jelen helyzetben rengeteget segíthet a családoknak és a dolgozóknak is. Hosszútávú hatásai ennek a programnak, az egész életre kiterjednek. És hogy mi is ez a program?

Family and Infant Neurodevelopmental Education (FINE) képzés.

Ez a képzés a családról és a csecsemő idegrendszeri fejlődéséről szól. A FINE alapozó program első része szakápolóknak, neonatológusoknak, gyermekorvosoknak, szülész-nőgyógyászoknak szól, mindenkinek, aki a PIC-en ápolt babáknak a családközpontú fejlődéstámogató ellátását segíti.  Fő szerzője és egyben megalkotója Prof. Inga Warren. Holland és angol szakemberekkel karöltve állította össze a NIDCAP tananyagot. Ez a képzés leginkább a helyes ápolási gyakorlatot tanítja meg lépésről lépésre, mely a legkisebb stresszel és fájdalommal jár egy koraszülött esetében. Nem egyszerű az ország bármely osztályára beépíteni ezt a gyakorlatot, hisz minden osztálynak megvan a maga profilja és rendszere, melyben a családok és ott dolgozók működnek. Talán a legfontosabb, amit a program közvetít, hogy a humánus, etikai megközelítés a baba jogait védi. A szülei minél többet vehessenek részt a baba ellátása során és abban kompetensnek érezhessék magukat, illetve az anyatej fontosságára hívja fel a figyelmet, mely az elsődleges tápláléka a babának. A családbarát ellátás lehetővé teszi, hogy egy olyan környezetben lehessen a baba a szülővel, ahol minimalizálja a stresszt és az agyi fejlődéséhez, megfelelő szenzoros élményt nyújt a babának. Az ideje korán érkezett baba idegrendszere fejlődik tovább a megszületést követően, de náluk más, mint egy időre született érett újszülött esetében. Érzékenyebb és az ápolásuk során, ha célzottan támogatjuk az idegrendszerüket, akkor a jövőben jobb eredményt érnek el, egészségesebbek lesznek. Ezek már mind-mind bizonyított tények! Elsődleges szempont a baba megfigyelése és az ő igényeihez való igazodás. Ezt tanítja meg a program, mely elvégzése után sokkal inkább megértettük a babák igényeit mind idegrendszeri és alapvető szükségleteik szempontjából egy kicsit másképp, mint eddig. 

Hihetetlen előadásokat hallgathattunk meg a képzés során, tán a legizgalmasabb az idegrendszerről szólt, melyet nagyon mélyen beleásva a sűrűjébe hallhattunk. Az ember még így szakmai múlttal is olyan sok új aspektusból tanulhat egy adott témában, hogy meglepő módon mindig van új a nap alatt.

Nagy meglepetésünkre, magával az ellátással kapcsolatban rengeteg hasonlóságot találtunk a babamasszázzsal. Nem is volt ez olyan véletlen, hisz a babákkal való interakciók minden esetben egy óvatos megközelítéssel kezdődnek, melyben a baba jelzéseit figyelve kezdhetjük csak meg az ápolási folyamatokat. A babamasszázzsal is ezt tanítjuk a szülőknek. De hogy miért is van ilyen nagy hasonlóság a babamasszázs és a FINE képzés alapelve között?! Hát azért, mert az érintkezést a babával egy babamasszázs- oktatóval együtt dolgozták ki! Bizony! Pont úgy kell csinálni, ahogyan azt mi is tanítjuk a szülőknek, már az első órán. Tehát a babamasszázs megint ott van mindenhol! Hihetetlen, de így van!

Az osztályos munkánkat eddig is megkönnyítette a babamasszázs, hisz a szülőknek ezzel rengeteget segítettünk. Alap fogásokat mutattunk nekik és segítettük, hogy a kezdetektől kapcsolatba tudjanak lépni a babájukkal. Ezután is így fogunk tenni, hisz a babamasszázs is az idegrendszert támogatja azzal, hogy kedvezően adja meg azt a szenzoros élményt a babának, amire éppen abban az időben szüksége van.

Legyen a baba koraszülött vagy érett újszülött!