Szeresd így is a babád

Fájdalomcsillapítás babamasszázzsal

A babákat a megszületést követően a bőr-bőr kontaktus után megvizsgálják. Elveszik az édesanyjuktól és lemérik, öltöztetik őket. Ez nem kellemes a baba számára. Nem érzi magát biztonságban. Az édesanya közelsége, bőrének illata és melegsége az, ami megnyugtatja. A kórházi tartózkodás után is ez lesz a legfontosabb a babának. 

A fájdalom komoly problémát jelent a beteg újszülötteknél, különösen azoknál, akik intenzív kezelést igényelnek. A leggyakrabban a gyógyszerészeti fájdalomcsillapítást alkalmazzák, de az alternatív fájdalomcsillapító módszerek hatékonysága és biztonsága még nem olyan elterjedt hazánkban, mint más országokban.

Ahhoz, hogy egy babát fájdalom érjen, nem szükséges a betegség megléte! Már a kórházból való hazaengedés előtt is megtapasztalja a fájdalom érzését a vérvizsgálatok levétele által. Az otthoni környezetben is találkozik fájdalommal, hisz egy puffad has, vagy egy emésztési probléma is rengeteg galibát okoz a babának. A fogzási fájdalom miatt is nyugtalanok lehetnek.

Az alternatív fájdalomcsillapító módszerek közül nézzük meg, milyen lehetőségek közül választhatunk:

    1. Az orális, vagyis szájon át adható szacharóz cseppentése a baba szájába (egy fájdalmas beavatkozás előtt és után), 
    2. a bőr-bőr kontakt mielőbbi felvétele, 
    3. a mellre tétel fájdalomcsillapító hatású,
    4. a zeneterápia,
  • és a babamasszázs alkalmazása.

Több tanulmányt is folytattak az alternatív fájdalomcsillapításról újszülöttek és koraszülöttek esetében, a világ különböző országaiban. A masszázs, melyet most bővebben kifejtünk, kifejezetten hatékony volt! 

Koraszülöttek esetében a kórházi bent tartózkodás alatt, gyorsabban híztak és kevesebb fertőzésen estek át. Nyugodtabban aludtak és jobb volt a táplálék felszívódás és az emésztés is. A sok vizsgálat, mely alatt a koraszülöttek sok nem pozitív érintést tapasztaltak meg, a masszázs ezeken is segített/enyhített. 

A naponta többször végzett masszázs bizonyítottan hatékony módszer a fájdalomcsillapításra!

Újszülöttek esetében, pedig a szülők hamarabb megismerték a babájuk jelzéseit és ezáltal hamarabb észlelték, ha fájdalma van. A fájdalom, melyet a babák éreztek, könnyen és gyorsan csillapítható volt, az egyszerűen megtanulható speciális masszázsfogásokkal. Legyen az egy oltás, egy orrszívás, egy lázas nyugtalan baba, lehet puffadt a hasa, vagy a fogzási fájdalom miatt síró baba. Érdemes megtanulni és tenni a babánk fájdalomcsillapítása, megnyugtatása érdekében, hisz egy kicsivel az élet sokszor kalandos. Olykor a szülők tehetetlenek egy fájdalommal szemben. Nem kell, hogy ezt érezzék, hisz van egy alternatív módszer a kezükben, amely sok probléma megoldása lehet.

Oktatásaink során, igyekszünk minden jótékony hatásáról beszámolni a babamasszázsnak. Valamint, rengetegszer mondjuk el nektek, hogy melyek azok a területek, amiket fejleszt. Olvassátok el további írásainkat is itt a blogon, hiszen rengeteg szemszögből mutatjuk be a babamasszázs jótékony hatását.

 

Írta: Chonjo Diana Bernadett 

Babalansz alapító, Nemzetközi babamasszázs-oktató, csecsemő és gyermek szakápoló