Szeresd így is a babád

Empátia a babamasszázsban!

8.

Mi köze a babamasszázsnak az empátiához?

Igazából nagyon is sok! A babák jelzik nekünk, hogy mit szeretnének, csak sokszor nehezen értjük meg, hogy milyen jelzéseik/érzéseik vannak.

  • Sírnak, ha valami nem jó,
  • nyugodtak, ha biztonságban érzik magukat és a pocakjuk is tele van,
  • mosolygósak, ha tetszik nekik valami 
  • és érdeklődőek, ha új dolgot látnak.

Ahhoz, hogy megértsük ezen jelzéseiket ismernünk kell őket. De hogy hogyan, az nagyon egyszerű! Folyamatos odafigyelés és empátia a kulcsa az egésznek. Akik már jártak nálunk babamasszázs oktatáson, azok tudják, hogy 

csakis akkor masszírozzuk meg a babákat, ha erre nyitottak.

Ha ezt nem így tennénk, akkor az csak rólunk szólna. Én szeretném, de ő nem! Akkor hol is van az empátia? Igen, igazából ez a lényege sok mindennek. Vannak elfogadó jelei annak, ha egy baba szeretné és nyitott a masszázsra. Ezt kell figyelembe venni és ennek megfelelően cselekedni. Így már ott is vagyunk, hogy igen ez bizony empátia! 

Azzal, hogy akkor masszírozzuk meg őket, amikor szeretnék, már most arra tanítjuk meg, hogy ők is dönthetnek és számítanak az érzéseik.

Amikor nekünk alkalmas az idő egy masszázsra, nem biztos, hogy a babának is az. Az elején mikor még csak ismerkedik a baba ezzel a szeretetnyelvvel, rövidebb ideig tart a masszázs. Majd mikor már tudja, hogy mi is ez, már lehet hosszabb. Aztán jönnek az apró jelek, hogy mely testrészét szeretné hosszabb ideig. 

Van úgy, hogy egy-egy testrészre nagyobb hangsúlyt kell fektetni, hisz rakja oda akár a lábát is, hogy „még-még újra csináld Anya!”

Tehát az empátia nagyon is fontos a babamasszázsban! Más területén is az életünknek meghatározó és elengedhetetlen részét képezi. Akár a családban való együttéléshez, vagy egy közöségbe való beilleszkedéshez is hozzásegíti az embert. Így már ott is vagyunk, hogy ez egy hosszútávú jótékony hatása az életünknek. Tehát a babamasszázs nem „csak” szeretet átadás és kényeztetés, de hosszútávon befolyásolhatja az emberi kapcsolatainkat az egész életünkben. Akkor hát miért ne kezdhetnénk már baba korban, megmutatni a babánknak, hogy mi is az az empátia és odafigyelés? 

Olvassatok tovább itt a blogon, hisz rengeteg szemszögből mutatjuk be a babamasszázs előnyeit.

Írta: Chonjo Diana Bernadett 

Babalansz alapító, Nemzetközi babamasszázs-oktató, csecsemő és gyermek szakápoló