Szeresd így is a babád

Emlékezet és a babamasszázs élménye

11.

Hogy mire emlékszünk pici baba korunkból? Konkrét szituációkból, semmire! 

 

Az érzéseink azok, amik a legrégebbi emlékeket tárolják.

 

Életünk első éveinek élményeire gyakorlatilag egyáltalán nem emlékszünk. A legkorábbi emlékek leghamarabb 3-4 éves korunkból valóak. Vajon mire emlékszünk vissza és bizonyos dolgokat miért nem felejtünk el? A babamasszázs kapcsán, most erről fogok mesélni nektek!

 

Tudtátok, hogy 2 éves korunkig nincs „epizodikus emlékezetünk”? Ez azt jelenti, hogy történetekre nem emlékszünk, viszont benyomásokra, érzésekre igen!

 

Egy-egy intenzív élmény megmarad, de a teljes szituáció sajnos nem. Roppant érdekes, hogy amikor babaként betegeskedtünk azt elfelejtettük, de azt, hogy anyukánk, apukánk mellettünk volt és számíthattunk rájuk, megnyugtattak, azt nem. A kora gyermekkor esti meséi is feledésbe merülnek, de az esti rituálé és annak minden jóérzése megmarad. 

 

A biztonságot rejtő, szeretettel teli odafigyelés mélyen ott van az emlékezetünkben.

 

Az első tapasztalatok, amiket ugyan felidézni nem tudunk, a fejlődésünket szolgálják és az alapot adják meg a világhoz való viszonyulásunkhoz. A rengeteg tapasztalat és a mozgásos élmény különösen fontos az első 3 évben, az idegrendszer fejlődése miatt! 

 

Képzeljétek 3 hónapos korunkban, már emlékszünk a napi rendszerességgel visszatérő eseményekre.

 

És akkor most beszéljünk a biztonságot rejtő élményről a babamasszázsról, melynek benyomása egészen biztos, hogy megmarad az emlékezetünkben. 

 

Az a fajta odafigyelés és szeretet, amely a masszázs során érezhető, a baba számára mind pozitív benyomás, ami az első tapasztalások egyike az életében. 

Számos kísérlet létezik már arról, hogy gyermekkori emlékeink mennyire meghatározóak. A tudatos emlékezet jóval kevesebb, mint amire a szervezetünk emlékszik. Például hangok, szagok és az ízek. 

A masszázs során minden esetben fontos a jó olaj megválasztása. Az olaj illata, az íze, hiszen a baba a kezéről lenyalja. Valamint fontos a sok-sok mondóka dal, amit közben éneklünk. Ezek azok a benyomások, melyeket később felnőtt korban elő fog tudni hívni. 

 

A babák emlékeznek! A kellemetlen élményekre is! A sok pozitív élmény, a babamasszázs viszont kompenzál! Tehát, a szerető gondoskodás és az odafigyelés feledteti, ellensúlyozza a kellemetlen élményeket. 

 

Elfelejtik a nagy sírásokat, de azt nem, hogy mindig vigasztalásra leltek!

Elfelejtik az esti altatásokat, de azt nem, hogy biztonságban érezték magukat!

Megtanulják a tapasztalataik által, hogy bízhatnak a világban és a világ jó, mert mi szülők ezt mutatjuk! Amit tapasztalnak, a saját gyermekeikhez való viszonyulásukat is meghatározza. Miért ne adnánk nekik meg ezt a fajta szeretetet, ha ilyen jótékony hatása van. 

 

 

Oktatásaink során, igyekszünk minden jótékony hatásáról beszámolni a babamasszázsnak. Valamint, rengetegszer mondjuk el nektek, hogy melyek azok a területek, amiket fejleszt. Olvassátok el további írásainkat is itt a blogon, hiszen rengeteg szemszögből mutatjuk be a babamasszázs jótékony hatását.

Írta: Chonjo Diana Bernadett 

Babalansz alapító, Nemzetközi babamasszázs-oktató, csecsemő és gyermek szakápoló