Szeresd így is a babád

Castillo Morales féle arcstimulációs képzés

Rengeteget gondolkodunk azon, hogy hogyan is tudnánk segíteni az igazán beteg babáknak és szüleiknek.

Munkánk során a koraszülött intenzíven (PIC-en), rengeteg helyzettel találkozunk, ahol egy-egy, vagy több probléma együttesen nehezíti a baba helyzetét. Leginkább ez a táplálásuk kapcsán jelentkezik. Nem elég hatékony a szopizása, hamar kifárad, nincs ereje a szopizáshoz, anatómiai eltérések nehezítik a jó mellre tapadást, esetleg egy adott szájüregi műtét utáni lábadozás nehezíti a táplálkozást, vagy hypoton az arcizma. Ha az arcán jelentkezik, ez a hypoton izomzat, akkor szinte biztos, hogy máshol a testén is jellemző lesz ez a fajta „lazaság”. Ennek okán merült fel bennünk a továbbképzés lehetősége. Melyre el is mentünk 2019 tavaszán.

Ezt a képzést nagyon vártuk már, hisz rengeteg reményt fűztűnk hozzá. A híres Castillo Morales féle arcstimulációs masszázst tanultuk meg. Ezzel rengeteget segíthetünk a babáknak! Már a képzés után alkalmazni kezdtük az intenzíven, és nagy meglepetésünkre hamar jöttek is a pozitív eredmények. A babák éberebbek lettek és hatékonyabban szopiztak. Ez a fajta arcstimuláció az orofacialis területet is érintő neuromuscularis stimuláció.

Ezt a módszert az argentin származású Castillo Morales fejlesztett ki az 1970-es évek közepén.

Leginkább a Down szindrómás babák kezelésének alapjául szolgál. A fej, nyak és áll állásokra gyakorolt ​​hatása, valamint a mimikai, orális és garat izomrendszerének terápiája a stimuláció lényege.

A kezelés célja, hogy az orofasciális terület izomtónusa normalizálódjon, a beszédfejlődés előkészítése/megtámogatása, a száj zártabbá válása, a nyelv, az ajkak helyes pozíciójának felvétele, és a táplálási nehezítettség megszüntetése. A szülőknek hamar megtanítható arcmasszázst/ arcstimulációt beépítettük az oktatásba és akinek szüksége van rá ezt kérheti is az órák anyagán kívül is.

Azóta több baba ennek a stimulációnak a segítségével szépen megtanult hatékonyabban szopizni és ez nekünk hatalmas öröm és siker, hisz nem várt volt az eredmény, pár alkalom után. 

Továbbra is figyelni fogjuk akár az ez irányú képzéseket is, hiszen célunk a minél magasabb szinten történő oktatás és segítségnyújtás.