Szeresd így is a babád

Babamasszázs a kezdetektől

9.

Aki ismer minket a Babalansz csapatát, az tudja, hogy hivatásunk a koraszülött intenzív osztályhoz köthető. 

A legapróbb babák életének indulásában veszünk részt és ennek kapcsán egyedülállóan Magyarországon mi kezdjük a „leghamarabb” a babamasszázs oktatást.

Bizony, már az intenzíven elkezdjük és aztán a baba hazatérése után folytatjuk az otthonukban egy kicsit máshogyan. És hogy miben is tér el az intenzíven és az otthonokban a babamasszázs?  Először is a baba-szülő páros kapcsolatában és a helyi adottságokban veheti észre egy laikus a különbséget. No, de nem csak ebben rejlik a mássága. A mozdulatok is eltérnek. 

Otthon már egy bővített teljes testet érintő babamasszázsról beszélünk. Az intenzíven leginkább a szeretetteljes érintésekről, valamint a célzott idegrendszert támogató mozdulatok összességéről szól a masszázs.

Illetve hatalmas segítség még, az emésztést elősegítő hasmasszázs, amely a hasi diszkomfort érzését is csökkenti.

Ez roppant fontos egy olyan baba esetében, akinek légzéstámogatása van. 

Aki már járt koraszülött intenzív osztályon, az tudja, hogy a babákkal a kapcsolat felvétele leginkább a kenguruzásban merül ki. Jó esetben a szülők is bevonhatóak a baba körüli teendőkbe. Ez sajnos a mai napig kórházanként változik, hogy hol milyenek a helyi sajátosságok és a szemlélet. Mi a Babalansz alapítói, egy olyan klinikán dolgozunk, ahol erre lehetőség van, családbarát szemlélet uralkodik az osztályon. Ennek következtében rengeteg baba-szülő párosnak segíthetünk már a legelső pillanattól. A kötődés fontosságát nem győzzük elégszer hangsúlyozni. Ma már bizonyított, hogy a baba szeparációja negatívan hat a kötődésre és ez által, a szülő is nehezen dolgozza fel, azt a traumát, amit a koraszülés okozott. Illetve a tapasztalataink által rengetegszer találkozunk olyan babákkal, akik, ha nem ezen a klinikán születnek, hanem máshol, akkor is minket keresnek meg a szülők, a speciális helyzet miatt. A babamasszázs kihat a korábban induló babák kötődésére és ez meghatározó egy család életében. 

A koraszülés által egy speciális helyzet alakul ki, ahol a babamasszázs rengeteget segíthet! 

  • Segít a kötődés kialakulásában,
  • az emésztési problémákon, 
  • a kórházi bent tartózkodás okozta kellemetlenségek és aggódás feldolgozásában,
  • a baba megismerésében

November 17-én van a Koraszülöttek Világnapja. Ebből az alkalomból talán most még fontosabb, hogy felhívjuk a figyelmet a babamasszázs fontosságára. Ezt a tudást, aki megszerzi és nap, mint nap alkalmazza, az érzi csak igazán, mennyit is adhat egy korábban érkezett babának.

Rengeteg jótékony hatása van még a babamasszázsnak, melyet itt a blogon megtaláltok. Érdemes elovasni, így több szemszögből láthatjátok, mire is van jó hatással.

Írta: Chonjo Diana Bernadett 

Babalansz alapító, Nemzetközi babamasszázs-oktató, csecsemő és gyermek szakápoló