Szeresd így is a babád

Az első Magyar Babahordozó Konferencia beszámolója!

2019 Októberében részt vettünk az első Magyar Babahordozó Konferencián. Hát mondanunk sem kell, mekkora élményt jelentett ez nekünk. A konferencia nagyon izgalmas és gondolatébresztő volt. Rengeteg kicsivel érkeztek az anyukák. Minden baba kendőben, hordozóban volt az anyukájára felkötve. Mindenhol szoptató anyukákba botlottunk, vagy kúszó mászó apróságokba. Szinte az összes hordozóeszközt ki lehetett próbálni a két nap alatt. Hordozási tanácsadók adhattak választ a kérdezőknek.

Jelen volt a Didymos cég egyik tulajdonosa Tina Hoffman (Erika Hoffman negyedik gyermeke a didymos cég alapítója és kitalálója) és bemutatta az új fejlesztéseket, illetve azt, hogy Németországban a koraszülött intenzív osztályon, milyen kendőket használnak a kenguruzás alkalmával a szülők. Igen, Németországban már a 80-as években együtt dolgoztak a kenguruzás megkönnyítése érdekében a kenguruzó kendő kialakításán. Nem csak a kölni egyetemi kórházban, de számos más kórházban is bevezették ezt a lehetőséget. Hisz a bőr-bőr kontakt rendkívül fontos a baba egészséges fejlődés szempontjából.

 

 

Meghallgathattuk Dr. Rosie Knowles gyermekorvos előadását is, és meg is vásároltuk a könyvet, melyet írt ebben a témában. Végre elérhető magyar nyelven is ez a szuper könyv „Miért fontos a babahordozás?” címmel. Rosie mindkét nap olyan pólót viselt, melyen az oxitocin molekula volt kirakva flitterekből. Ezzel is hangsúlyt adott az egész hordozásnak. A könyv szuper és mindenki számára érthetően magyarázza el a tényeket, melyek fontossága mellett nem lehet elmenni. Nagyon ajánljuk, minden babát váró, vagy már kisbabás szülőnek. Igazából ez egy alapmű, ami minden háztartásban jó, ha megvan.

 

 

A könyvet a számunkra nagyon kedves és munkásságát tekintve mindenki által elismert pszichológus Prof. Bagdy Emőke mutatta be. Na, ha eddig gondolkodott rajta valaki, hogy megvegye, vagy sem a könyvet, a bemutató után biztos a stand felé vette az irányt.

Délután a hordozásról és a szabad mozgásról hallgathattunk egy remek jó előadást Ónodi Ágnes és Zagyi Linda konduktortól. Sok-sok video anyaggal is készültek, ahol a mozgásfejlődés és a hordozás kapcsolatát mutatták be. Azok, akik eddig nem voltak biztosak benne, hogy hordozzanak, azok most minden információt megkaptak ennek jelentőségéről!

Dr. Berecz Bernadett A Beli Buba Babahordozó Iskola társvezetője pedig bemutatta, hogy evolúciós örökségünk a hordozás. Összehasonlította az állatok és az emberek életét és utódgondozásuk feltételeit, mely szerint már az ősember is hordozott. Ez nem csak egy divathóbort! Az életünk része és mindig az is volt!

Végül pedig, hogy mit kaptunk a konferencián? Tudást és megerősítést! Sok, új információt az előadást hallgatva. De nem mindent! Lesz még folytatás, de ez egyelőre, még várat picit magára. Sok a tennivalónk és egyszerre mindent nem lehet.