Szeresd így is a babád

Ajak- és szájpadhasadék esetében is segíthet a Castillo Morales féle arcstimuláció és a babamasszázs. 

Az ajak és/vagy szájpadhasadék olyan veleszületett malformációk, melyek következtében eltérés alakul ki, a felső ajak és az állkapocs, a lágy és/vagy a kemény szájpad területén. Lehet egyoldali és kétoldali is. 

Kevesen tudják, de azok a babák, akik ilyen eltéréssel születnek, rengeteg nehézséggel küszködnek. A szoptatás/etetés külön gyakorlatot igényel a baba ellátása kapcsán. Az ajak- és szájpad hasadékkal születetteknek sokat segíthet a babamasszázs!

Castillo Morales által kifejlesztett terápia, az orofacialis területet is érintő neuromuscularis stimulációs program.

A szájüreg izomrendszere és az artikuláció képessége, rendkívül fontos a kommunikációban. A száj és garat izomrendszerének hibás koordinációjának kijavítása ahhoz vezet, hogy nehézség nélkül enni és inni tudjon a baba. 

A baba arcán napi szinten elvégezve a stimulációt, rengeteget javíthatunk a szopizási/táplálkozási képeségén. A stimulusok erősítik az arc izmait, mely segítségével a baba jobb szopizási teljesítményt érhet el. Ezzel megkönnyítve a helyzetét sok szoptatni vágyó édesanyának. Műtét után is rendkívül fontos, hogy a baba mielőbb megkezdje, vagy újra kezdhesse a szopizást. A szülőknek nagy segítség, hisz minden jelzését megértik a babának a babamasszázs által, és könnyebben szoptathatják/etethetik a piciket a stimulációs program elsajátítása után.

A korházban minden kezünk alatt megforduló baba megkapja ezt a fajta stimulációt az orvosok engedélye után. Roppant kifinomult apró mozdulatok ezek, melyek semmijen fájdalmat vagy kellemetlenséget nem okoznak.

Óráinkon mindig a baba jelzéseit figyelve stimuláljuk az arcukat, melyet pillanatok alatt megtanulnak az anyukák értelmezni. Érdemes ezt a módszert megtanulni annak is, akinek szoptatási nehézsége van, vagy renyhe a baba arcizma. Jelentkezzetek bátran, ha bármilyen etetési nehézségbe ütköztök. Olvassatok tovább itt a blogon, hisz rengeteg szemszögből mutatjuk be a babamasszázs előnyeit.

 

Írta: Chonjo Diana Bernadett 

Babalansz alapító, Nemzetközi babamasszázs-oktató, csecsemő és gyermek szakápoló