Szeresd így is a babád

A szoros kötődés elősegítése babamasszázs által.

A korai kötődési kapcsolat egy szoros érzelmi kötelék, az a ”láthatatlan köldökzsinór”, ami összeköti a csecsemőt az édesanyjával. Akkor alakul ki, amikor két ember rendszeresen kapcsolódik egymáshoz. Csecsemőkorban alakítjuk ki azt a modellt, amely önbizalmunkat és kapcsolatainkat egy egész életre meghatározza.  John Bowlby volt az a pszichiáter, aki a ‘60-as évek végén azt állította: a csecsemő számára a táplálás, gondoskodás mellet az érzelmi szükségletek kielégítése is ugyanannyira fontos. A gyereket nemcsak táplálni kell, hanem szeretni is. A biztonságélmény korai megtapasztalása, az egész életében meghatározó lesz. Megtanítja bízni önmagában, az emberi kapcsolataiban és a világban. A csecsemő érzelmi szükségletei a kötődő nevelés szerint leginkább a testi kontaktus kialakításával valósul meg.  A baba igénye szerinti szoptatásával, folyamatos testi közelséggel, tehát a hordozással, az éjszakai együtt alvással, a szeretgetéssel, valamint a babamasszázs által. 

Igen, a babamasszázzsal! Hisz ebben a testi kontaktusban folyamatosan a baba jelzéseit figyelve reagálnak a szülők. Megértik a nonverbális jelzéseit és tiszteletben tartják az érzéseit. Azt, hogy alkalmas a pillanat egy baba masszírozására, azt csakis a baba dönti el. A kötődő nevelés egy szemléletmód, mely szerint elsődleges, hogy a baba szükségleteinek jelzéseire válaszoljunk. Életének első hónapjaiban kapott szeretetünk és közelségünk alapjaiban határozza meg a világgal való kapcsolatát.  Ha az első pillanattól kezdve figyelembe veszem a jelzéseit a babamasszázs közben is és reagálok arra, amit szeretne, már akkor az empátiát és a megértést tanítom neki.

A korai kötődés a mentális egészség védőtényezője. Kiegyensúlyozottabb és lényegesen kevesebb a depresszió előfordulása a biztosan kötődő emberekben. A serdülők lényegesen könnyebben rendezik konfliktusaikat, és jobban tudják szabályozni negatív érzelmeiket. Ezért is fontos, hogy a születés után figyeljük meg, hangolódjunk rá, és reagáljunk a baba jelzéseire. Az a bizonyos 4. trimeszter könnyebbé és meghittebbé válhat a babamasszázs által. Rengeteget segíthet a baba megismerésében/megértésében. 

Ez a fajta testi kontaktus, nem csak az anyához segíti biztosan kötődni a babákat. Az apák is pont így tudnak elmélyülni a baba ellátásába, gondozásába, hordozásába és masszírozásába, mely elősegíti az ő kompetenciájuk kialakulását és szülői szerepbe való kiteljesedését, mely által a kettejük kötődése is elmélyül. 

Oktatásaink során, igyekszünk minden jótékony hatásáról beszámolni a babamasszázsnak. Valamint, rengetegszer mondjuk el nektek, hogy melyek azok a területek, amiket fejleszt. Olvassátok el további írásainkat is itt a blogon, hiszen rengeteg szemszögből mutatjuk be a babamasszázs jótékony hatását.

 

Írta: Chonjo Diana Bernadett 

Babalansz alapító, Nemzetközi babamasszázs-oktató, csecsemő és gyermek szakápoló