Szeresd így is a babád

A babamasszázs segíti a korai kötődést?

A válasz egyszerű. Igen! De nézzük csak meg közelebbről, hogy ez miért is fontos?

A korai kötődést meghatározza a szülő érzékenysége, ráhangoltsága a babára és a reakciója a jelzésekre. Már a várandóság alatt is elindul ez az érzelmi kötődés a féltés, óvás a magzat iránt. Meghatározó tud lenni a szülési élmény, és hátráltató lehet egy traumatikus szülés.

Mennyivel könnyebb egy gyors, szövődménymentes szülés és aranyóra alatt szopizó babához kötődni, mint egy tervtől eltérően született, vagy akár idő előtt világra jött babához. A szeparáció sajnos sokat ront a helyzeten.

Alapesetben a babák úgy működnek, hogy hordozva az anyukájuk közelében, igény szerinti szopatással érzik magukat a legnagyobb biztonságban és boldogságban.

Természetesen ez a feltétel nem adatik meg mindenkinek. Ettől eltérő esetben is fontos hangsúlyozni, hogy a szoros biztonságos kötődés az egész életét meghatározza.

Stressz, fáradtság, vagy ijedtség hatására a csecsemő az anyukájától várja a vígaszt a megnyugtatást.


A kötődés alapját nem a táplálás jelenti, hanem a védelem, amit egy anya adhat a babájának.


A baba sírása, rámosolygása a szülőre, vagy a hívása, ösztönös kötődési viselkedési mód. Célja, hogy az anya a babával maradjon és védelmezze őt.

Ezt a kötődést segítheti elő a babamasszázs is, amely a baba első évében, pont mikor a legérzékenyebb ez az időszak, akkor segíti a leginkább.

A szülő megismeri a babája jelzését és megtanulja, hogy mikor mi lehet a megoldása a problémának. Nem csak gondok esetén alkalmazható a babamasszázs! A közös élmények megélése, a mosolygós baba kiegyensúlyozottsága kihat az egész családra. Ez a szeretet ősi nyelve az érintés, mely feltölt és megnyugtat. Az idő, amikor csak a babára fókuszálunk, felbecsülhetetlen. A figyelmünk, mely rá szegeződik és megértjük az ő jelzéseit, ez segíti igazán elő a biztonságos kötődést.

Az a baba, aki biztonságosan kötődik:

– hamarabb megnyugtatható,

-nagyobb benne a felfedező vágy, hisz mindig számíthat az anyukájára, ha gondja lenne,

-biztonságban érzi magát.

 

A biztonságosan kötődő babák anyukája a legérzékenyebb, hiszen minden rezgésére reagálnak a kicsinek.

Már az oktatásaink alkalmával is erre biztatjuk az anyukákat, hogy reagáljanak minden behívásra és jelzésre. Így a kötődés biztosan szoros lesz. Olvassatok tovább itt a blogon, hisz rengeteg szemszögből mutatjuk be a babamasszázs előnyeit.

 

Írta: Chonjo Diana Bernadett 

Babalansz alapító, Nemzetközi babamasszázs-oktató, csecsemő és gyermek szakápoló