Szeresd így is a babád

2 év távlatából vajon mit adott a babamasszázs?!

10.

Most egy kis időutazásra invitállak benneteket. Rengetegszer írtam már, a babamasszázs jótékony hatásáról, valamint több interjú is született az anyukák által tapasztaltakról. Egy-egy speciálisabb helyzet kapcsán jobban átbeszéltük a babamasszázs hatásait, vagy a Castillo Morales féle arcstimulálás eredményeit. 

Rengeteg fejlődési rendellenesség vagy betegség kapcsán van nagy tapasztalatom a babamasszázs oktatása terén, most viszont egy könnyed témával foglalkozunk! Egy probléma mentes terhességből, időre született kisbaba történetéről beszélgetek Petrával, az anyukával, aki 2 és fél évvel ezelőtt keresett fel, hogy tanítsam meg neki a babamasszázs minden apró mozdulatát.

Petra mikor fogalmazódott meg benned, hogy szeretnéd megtanulni a babamasszázst és miért tartottad ezt oly fontosnak?

Amikor teherbe estem elkezdtem körbe nézni, hogy mi mindent ajánlanak kismamáknak. Egyáltalán, hogy anyaként nekem miben is kell otthon lennem. Rengeteg tanfolyam és lehetőség került az utamba, és kezdtem elveszi a sok lehetőség között. 

Elkezdtem mérlegelni a sok információ hasznosságát, és végül megfogalmaztam, hogy én mit szeretnék. 

Szeretnék fitt anyuka lenni, aki energikus és türelmes a gyermekével, annak ellenére, hogy konkrétan nem mindig tudom mi baja lesz. Biztos lesznek olyan helyzetek, ahol kétségbeesek majd, de tudni fogom, hogy hova kell segítségért fordulnom. Szeretném, ha egy mély kötődés alakulna ki köztem és közte, illetve mihamarabb az apukájával is.

Az elsőt gyorsan kipipálhattam, mert pre és postnatalis pilates instruktorként szépen tudtam magammal foglalkozni a terhesség alatt és után is. Rengeteget olvastam a szoptatás jótékony hatásáról és a babamasszázsról. Úgy éreztem, hogyha ebben a két témában fejlődők, úgy azok a nehézségek, amitől félek az első fél-egy éveben a babámmal talán könnyen átvészelhetőek lesznek. 

Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy a babamasszás mellett döntöttem. Azt kell mondjam, hogy életem legcsodásabb szakasza volt az első egy év a babámmal! Minden úgy ment, mint, ahogyan a nagykönyvben meg van írva. Olyan helyzetekben tudtam ezzel a tudással problémákat megoldani, ami miatt más már abbahagyta volna például a szoptatást, vagy kétségbe esetten elkönyveli a babájáról, hogy hasfájós, sírós stb. Mondhatnám, hogy az én babám kivétel, de szerintem nem! 

Teljes mértékben meg vagyok győződve róla, hogy a masszázsnak köszönhető, hogy az én babám olyan volt, amilyen és most is érezhető ennek a hatása!

Ebben biztos vagyok én is! A Babalanszról hol hallottál előszőr?

Az egyik barátnőm által megismertem egy fantasztikus szoptatási tanácsadót, hozzá már szülés előtt elmentem, és ő ajánlotta a babamasszázs-oktatást, Diát. 

Olyan jó, hogy ennyire tudatosan figyeltél és készültél az anyaságra! Milyen gyakran alkalmaztátok a babamasszázst? 

Amikor megtanította Dia nekünk a módszert volt, hogy naponta 3-szor is masszíroztunk. Aztán beállt egyszer reggel és egyszer estére. Egyiket a párom, a másikat pedig én csináltam. 

Nagyon odafigyeltetek Blankára! Mit tapasztaltál a masszázs során? 

Hát vannak videóim 🙂 Azt a gyönyört a gyermekem arcán, amit a masszázs közben érzett nem lehet elfeledni. Icike-picike volt, mikor Dia tanított, és már az első alkalommal önkívületben mosolygott. Azt nem feledem el… Egyikünk sem! 🙂

A férjemmel mindkettőnk számára ez egy meghitt időtöltés volt, és a kötődést elmélyítette, ami a mai napig példaértékű nálunk.

Ha őszintén magunkba nézünk sokszor a rengeteg ijesztő helyzet, a napi rutin kialakítása körüli stressz (mert ez elkerülhetetlen), rányomja bélyegét az együtt töltött minőségi időre, arra, hogy igazán megéljük a pillanatot. A masszázs egy biztos pont volt, hogy bármilyen napunk is van, én akármennyire is aggódom a millik miatt, hogy mennyit evett vagy nem, a babamasszázs alatt nyugalomban együtt voltunk. 

Voltak olyan helyzetek, ahol a masszázs segített át egy-egy nehézségen?

A pocakfájás legalábbis, amit én annak véltem, mindig elmúlt. A felfúvódásokon azonnal segít! Mai napig kéri, ha fáj a hasa, hogy „Anya pocakmasszázst kérek!”

Még nem volt másfél éves, amikor eltört az egyik lábujja. Azóta körmöt vágni is nagyon nehéz neki, mert nem szereti, ha a lábujjához érünk. Azt sem hagyja, hogy rendesen megtöröljem fürdés után. Viszont a masszázst hagyja, és akkor el lehet játszani a lábujjaival. Hihetetlen, hogy az így berögzült neki!

A babamasszázs egyik jótékony hatása a fájdalomcsillapítás, biztos ezért is szereti oly nagyon, hiszen ehhez kötötte a babamasszázst ebben a helyzetben.

A nyáron már elmúlt kétéves, mikor megevett 4 cső kukoricát és előtte még szilvát is délelőtt. Tudom felelőtlennek tűnhetek, de nem gondoltam bele, hogy ez nagy baj lesz, csak, hogy milyen jó, hogy ilyen jóízűen eszi a nagyi termését. Majdnem kórházba kellett menjünk, annyira fájt a hasa! Csak sírt olyan keservesen, mint még soha. Masszíroztam a hasát, és elaludt. Mikor felkelt teljesen rendben volt. 

Az orvos azt mondta, hogy éppen megúsztuk a bélcsavarodást az elmondott tünetek alapján és hogy vélhetően a masszázs segített.

Hú, ez azért roppant aggasztó helyzet lehetett! Jó, hogy eszedbe jutott a babamasszázs és segíteni tudtál vele.

Miben láttad a változást, ami Blankánál egyértelműen a masszázsnak köszönhető? 

Blankát 4 hónaposan elvittem Dévény tornára, hogy nézzenek rá. Persze nem volt kifejezett okom, de én a megelőzésben hiszek! Teljesen rendben is volt, sőt az instruktor kifejezetten kiemelte, hogy nagyon jól fejlett a korához képest. Ez mind a figyelmében, ahogy dolgokra reagált, és mozgásában is megnyilvánult.  1,5 éves koráig biztos, ami tuti negyedévente visszajártunk, a diagnózis hasonló volt, és ugyan nagyon szereti Blankát, de semmi szükség rá, hogy hordjam. 

A védőnő is mindig úgy nyilatkozott, hogy Blanka hihetetlen mód fejlett a korához képest, és nagyon nyugodt. 

A figyelmét már nagyon korán meglepően jónak tartották mind a védőnő, mind a Dévény instruktor.

Nekünk ugyan nem volt eddig tapasztalatunk, de azt éreztük, hogy vele az élet olyan jó, meg lehet élni a pillanatokat, és nagyon jól lehet vele kommunikálni kicsi kora óta. 

Egyáltalán nem volt sírós baba! Csak a korának megfelelő fejlődési szakaszokban, és ugrásokban volt minimális sírás, például elalvás előtt rendszeresen 10 perc még fél éves kora előtt. Aztán nem igazán emlékszem sírásra. Persze akarat érvényesítésnél előfordult, ma már vannak „hisztik”, de nagyon jól kezelhető, mindent meg lehet beszélni vele. 

Anyukám pedagógus és ő is felhívta a figyelmünket rá, már a korai szakaszban, hogy Blanka nagyon figyelmes és nyugodt, de ennek ellenére igen aktív! Meggyőződése, hogy a babamasszázsnak köszönhető ez az egész!

Most pedig úgy nyilatkozik, hogy 2,5 évesen a kommunikációban, kognitív képességeiben olyan szinten van, mint egy 3-4 évvel fejlettebb gyerkőc. 

Szépen megvoltak nála a mozgásfejlődés egészséges szakaszai. Mozgásban nem csinált előbb dolgokat mint, ahogy azt kellene, viszont nagyon szépen és magabiztosan fejlődött. 5 hónaposan kúszott, 7 hónapos kora előtt már mászott, és 1 éves korában kezdett járni. 

13 hónaposan kezdett szavakat érthetően mondani, és két hónap múlva már összekötötte őket, 18 hónapos korára pedig folyékonyan beszélt. Rengeteg szót ismert már akkor! Onnantól kezdve összefolyik minden, mert kétévesen már úgy beszélt, mint egy mini felnőtt. Most 2,5 éves és választékos beszédben azt kell mondjam, hogy néha minket is leköröz. 

A memóriája elképesztően fejlett! Amit hall azt nem csak megjegyzi, de utána a megfelelő helyzetekben fel is használja, kombinálja tovább új felhasználási módokban.

5,5 hónapos korában vittem először Ringatóra, félve mit szól hozzá. De az egészet végig élvezte, a maga nyelvén énekelt, és járt keze lába. Teljesen lekötötte a figyelmét! A mai napig a zene és a tánc hihetetlen fontos számára! Az ilyen fajta előadások teljesen lekötik, nyugodtan el lehet menni vele 1-1,5 órás zenés, táncos előadásokra.

A mesélést, neki való könyvek nézegetését korán elkezdtük pár hónaposan, és nagyon érdeklődő volt. Amikor már tudta hozta oda a könyveket. Olyannyira megmaradt az olvasás szeretet, hogy ez az egyik kedvenc időtöltése mai napig, és kívülről tudja mindet. Az Arany Lacinak, az egyik kedvence! 

Nagyon korán megtanulta a színeket is, már akkor, amikor még nem beszélt. Ha kérdeztük rámutatott mindig a megfelelő színre.

A nagyobb fa elemek fűzése már 10 hónapos korában ment.

18 hónapos koráig eléggé megfigyelő volt. Nem az a fajta kisgyerek, aki berohant a tömegbe és középpontban akart lenni. Kellett neki egy kis idő, amíg zavarba ejtő figyelemmel nézte az eseményeket. Ezután kapcsolódott be a gyerekekhez. 

Most már nagyon nyitott, kezdeményező, empatikus. A síró babákkal pici kora óta nagyon empatikus. Amióta kommunikál mindig vigasztal is.

Oly sok mindenről meséltél, ami hatással volt Blanka fejlődésére, de vajon mit adott akkor, amikor még olyan pici volt számára a babamasszázs? 

Röviden?! Megnyugtatta, álomba ringatta, élvezte és várta.

A férjed is aktív részese volt a babamasszázsnak. Mi volt az ő kedvence?

Igen, ő is nagyon szerette csinálni, a pocakmasszázst mai napig ő is csinálja neki a legjobban. Egyébként magunkon is kipróbáltuk és ugyanolyan hatékony 🙂 

Meddig csináltátok a babamasszázst?

Aktívan kb. 10 hónapos koráig. Azután alkalomszerűen.

Blanka mire emlékszik ebből, kéri még igényli ezt a fajta érintést?

Emlékszik és kéri is a pocakmasszázst leginkább.

Miben látod a jótékony hatását leginkább a babamasszázsnak, amiből most profitál a kislányod?

Egy mondatban megfogalmazva én nála a memóriája, kognitív képességeinél érzem, hogy nagyon erős hatást gyakorolt rá. Illetve a kötődés, és a biztonsági alapokat is lefektette. Persze ehhez az is hozzájárul, hogy nagyon nagy türelemmel és nagy bevonással neveljük a kezdetektől. 

Miért ajánlanád más szülőknek is a babamasszázst?

Én úgy érzem a tapasztalataim alapján, hogy ezzel sok olyan fejlődési nehézség megelőzhető, amivel később esetleg fejlesztésre kell hordani a gyerkőcöt. A gyermek fejlődésének minden területére eszméletlen jó hatással van és felerősíti a gyermek kiemelkedő képességeit.

Ha másért nem is, a kötődés, együtt töltött bensőséges pillanatok megteremtése miatt mindenképp érdemes masszírozni a babát. A többi jó élmény jön majd magától. 

Oktatásaink után, az anyukák rengetegszer mesélnek arról, hogy a babák a kezdeti nehézségek után, nyugodtabbak és ugrásszerűen beindul a mozgásfejlődésük. A történet alapján, pedig láthatjátok, hogy a hosszútávú hatásai között számos jótékony hatása mellett az empátia is kiemelkedő! Ezért hát érdemes mihamarabb megtanulni ezt a fajta szeretetnyelvet és kihasználni minden jótékony hatását, a babamasszázsnak. Az óráinkon rengetegszer mondjuk el nektek, hogy melyek azok a területek, amiket fejleszt a babamasszázs.

 

Írta: Chonjo Diana Bernadett 

Babalansz alapító, Nemzetközi babamasszázs-oktató, csecsemő és gyermek szakápoló