Szoptatás támogatás

Amikor gyermeket hordunk a szívünk alatt, akkor az ő fejlődése, a babavárás körüli teendők és a szülésre való felkészülés az, ami a legjobban foglalkoztat minket. Ekkor még talán nem is gondolunk a szoptatásra, anyatejes táplálásra és annak sikerességére vagy akár akadályaira. Maga a szoptatás évmilliók óta az anyák ősi és ösztönös művészete. Az, hogy testünkből tápláljuk gyermekünket az a világ egyik legtermészetesebb és legegészségesebb módja. Az anyatejes táplálás egy biológiai norma és maga a szoptatás egy nagyon érzéki része a gyermeknevelésnek, egy semmi máshoz sem fogható kötődés anya, és gyermeke között.

De ne ess kétségbe, ha elsőre nem sikerül! Fontos, hogy már a várandósság során felkészülj az alapokra hiteles forrásból. Fontos, hogy aki segíthet majd neked, megfelelő szakmai tudással és tapasztalattal rendelkezzen, hogy a kisbabád és te közösen ráérezzetek erre a csodálatos és természetes táplálásra. Tudnotok kell, hogy a szoptatás nem egy egyszemélyes feladat. Fontos a család, az apa támogatása is, és tudni kell azt, hogy ez egy közös első feladat, amiben anyának és a babának is sokat kell tanulnia egymástól, egymásról ahhoz, hogy sikeresen tudjon működni.

Magyarországon is a nemzetközi ajánlások érvényesek, mely szerint az újszülött anyatejjel való táplálása járul hozzá a leginkább a baba egészséges fejlődéséhez és legideálisabb a kizárólagos szoptatás legalább 6 hónapos korig, de fontos a hozzátáplálást követően is minimum 2 éves koráig biztosítani számára.

Babamasszázs

Milyen pozitív érvek szólnak a szoptatás és anyatejes táplálás mellett?

 • A baba legjobb és legegészségesebb tápláléka az anyatej, mert tápanyagösszetétele a legoptimálisabb a gyermek növekedése és fejlődése szempontjából,
 • jótékony hatással van az anya és a gyermek egészségére, miközben káros hatása nincs,
 • védelmet nyújt a fertőző betegségekkel szemben,
 • jótékony hatással van az anya-gyermek kapcsolatra,
 • a szoptatott gyermekek kiegyensúlyozottabbak és jobban tűrik a stresszt,
 • azonnal fogyasztható, nincs szükség előkészületekre ezért a legpraktikusabb,
 • költséghatékony, hiszen mindig adott,
 • környezetbarát, ami a mai világban nem egy elhanyagolható szempont,
 • a szopó mozgás az arc, fogak és beszéd fejlődése szempontjából a legideálisabb,
 • a szoptatás maga csökkenti a szülés utáni vérzést, segít a várandósság előtti testsúly visszanyerésében és az első hat hónapban természetes fogamzásgátlóként is hathat, 
 • a szoptató anyák nyugodtabbak és kevesebb stresszt élnek át.

Ez talán így elsőre elegendő érvnek bizonyul ahhoz, hogy fontos egészségügyi és érzelmi hatásain túl is fontos szempont legyen számunkra a baba megszületését követően. De ha bármilyen okból is nem tud megvalósulni fizikailag ez a fajta táplálási mód, akkor is fontos, hogy biztosítsuk a pici számára az anyatejet akár más módon. 

Az alábbi két linken nagyon sok hasznos információt és magas szintű szakmai segítséget találhattok.

A jövőben pedig, ha túl vagyunk a nagyvizsgánkon, nagy izgalommal és tettre készen várjuk, hogy mi is segítségetekre legyünk ezen a szakterületen is, ahol már most is rengeteget támogatunk, segítünk benneteket.