Szeresd így is a babád

Magyar Perinatológiai Társaság Kongresszusa

2018 MPT Gyulai kongresszus

2018 szeptemberében Gyulán került megrendezésre a Magyar Perinatológiai társaság XVI. Kongresszusa, ahol előadóként is részt vettünk. Előadásainkban bemutathattuk, hogy milyen lehetőségei vannak egy szülőnek a babával való kapcsolatuk kifejezésére, elmélyítésére a koraszülött intenzív osztályon.

Fotókkal, statisztikai adatokkal, élménybeszámolókkal demonstráltuk a babamasszázs előnyeit és kiemeltük a kötődés fontosságát.

Az országban egyedülálló módon a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Üllői úti részlegén van lehetőségük a koraszülött babáknak megtapasztalni, hogy milyen anya és apa érintése, mennyire jó tőlük masszázst kapni.

Munkánk része, hogy segíthessük az anyákat, hogy igazán anyáknak érezhessék magukat ebben a bizonytalan időszakban.

Ezért is fontos, hogy az osztályon fekvő koraszülöttek szülei ne csak nézhessék a babájukat és aggódjanak az inkubátor mellett állva, hanem tényleg tegyenek is babájuk fejlődése érdekében.

 Több kutatás is bizonyítja, hogy a kora babák gyorsabban gyógyulnak, ha az anyukájuk rendszeresen masszírozza őket. A kenguruzás módszerét már ismerjük, de ezt a lehetőséget még csak most ismertetjük meg az országgal.

Az előadásunk sikeres volt. Több PIC (koraszülött intenzív osztály) érdeklődését felkeltette, hogy mely technikák azok, amiket a 600 grammos piciken alkalmazunk és oktatunk.

Tapasztalatainkat szívesen megosztottuk, hiszen szívügyünk, hogy minél többen megismerjék a babamasszázst.

Elismerték munkánkat és örültek, hogy új szerepbe kerültek a szülők a PIC-en.

A legnagyobb elismerés azonban a szülők pozitív és boldog visszajelzései.

Sokan akkor érezték igazán, hogy anyukák, apukák, ahogy megtanulták ezt a szerető érintést, a masszázst és ezzel ők is segíthették a gyermekük gyógyulását.

Ez az, ami éltet minket…