Szeresd így is a babád

Izomzat és izomtónus növekedésének serkentése babamasszázzsal!

18.

Kezdjük is a legelején! Lusta csecsemő nincsen! Ha egy baba nem mozog, csak ”elvan”, annak oka van.

A babák arra vannak programozva, hogy folyamatosan újabb és újabb mozgásokkal próbálkozzanak. Ha ezt nem teszik, akkor arra figyelni kell. Vannak úgynevezett izomtónus zavarok, melyek sajnos sok esetben szakember segítségét igénylik.

 

Lehet az izomzata túl feszes (spasztikus) vagy laza (hipotón), ha az izomzat petyhüdt puha tészta tapintású), de előfordulhat a babán egyes helyeken feszes, máshol meg laza az izomzata, tehát kevert.

 

Ezeket a zavarokat minden esetben szakemberek diagnosztizálják. Ha a szülő úgy érzi nem mozog eleget és aktívan a babája, akkor keresse fel a gyermekorvost, aki elirányítja a megfelelő szakemberhez.

 

Legyen az Dévény torna, Pfaffenrot, Neuro-hidroterápia, vagy konduktor bevonása,

 

a babamasszázs minden terápiával kompatibilis!

 

A babamasszázzsal egybekötött mozgásfejlesztés a szülők számára nagy segítség, hisz kompetensek ez által maguk is segíthetnek a babájuknak, hogy az ízületi és izomtónus eltéréseket mielőbb helyrehozzák a szakemberrel közösen. 

 

A masszázst érdemes minél korábban elkezdeni, hisz ez az idő az, ami nekünk a leginkább fontos egy „korai fejlesztés” kapcsán.  

 

A babamasszázs stimulálja, ellazítja az izmokat, melynek a helyes kivitelezése igen fontos. 

 

A babának ez egy jó érzés, ahol az anyukája/apukája biztonságában van. Szeretetteljes érintések közben, boldog perceket adhatunk a babának úgy, hogy közben az izmait stimuláljuk és ellazítjuk.

A passzív és az aktív mozgás/mozgatás örömet okoz a piciknek, ezen kívül ez a legtermészetesebb és legkellemesebb módja az izomzat normalizálásának és a mozgásfejlődés helyes irányba való terelésének. A babamasszázs által kellemes élmény éri a babát, így biztos, hogy önmaguktól is mindig szívesen mozognak/mozgattatják majd magukat.

 

Oktatásaink során, igyekszünk minden jótékony hatásáról beszámolni a babamasszázsnak. Valamint, rengetegszer mondjuk el nektek, hogy melyek azok a területek, amiket fejleszt. Olvassátok el további írásainkat is itt a blogon, hiszen rengeteg szemszögből mutatjuk be a babamasszázs jótékony hatását.

 

Írta: Chonjo Diana Bernadett 

Babalansz alapító, Nemzetközi babamasszázs-oktató, csecsemő és gyermek szakápoló