Hírek

Az első Magyar Babahordozó Konferencia beszámolója!

2019 Októberében részt vettünk az első Magyar Babahordozó Konferencián. Hát mondanunk sem kell, mekkora élményt jelentett ez nekünk. A konferencia nagyon izgalmas és gondolatébresztő volt. Rengeteg kicsivel érkeztek az anyukák. Minden baba kendőben, hordozóban volt az anyukájára felkötve. Mindenhol szoptató anyukákba botlottunk, vagy kúszó mászó apróságokba. Szinte az összes hordozóeszközt ki lehetett próbálni a két nap alatt. Hordozási tanácsadók adhattak választ a kérdezőknek.

Jelen volt a Didymos cég egyik tulajdonosa Tina Hoffman (Erika Hoffman negyedik gyermeke a didymos cég alapítója és kitalálója) és bemutatta az új fejlesztéseket, illetve azt, hogy Németországban a koraszülött intenzív osztályon, milyen kendőket használnak a kenguruzás alkalmával a szülők. Igen, Németországban már a 80-as években együtt dolgoztak a kenguruzás megkönnyítése érdekében a kenguruzó kendő kialakításán. Nem csak a kölni egyetemi kórházban, de számos más kórházban is bevezették ezt a lehetőséget. Hisz a bőr-bőr kontakt rendkívül fontos a baba egészséges fejlődés szempontjából.

 

 

 

 

Tina Hoffman

Meghallgathattuk Dr. Rosie Knowles gyermekorvos előadását is, és meg is vásároltuk a könyvet, melyet írt ebben a témában. Végre elérhető magyar nyelven is ez a szuper könyv „Miért fontos a babahordozás?” címmel. Rosie mindkét nap olyan pólót viselt, melyen az oxitocin molekula volt kirakva flitterekből. Ezzel is hangsúlyt adott az egész hordozásnak. A könyv szuper és mindenki számára érthetően magyarázza el a tényeket, melyek fontossága mellett nem lehet elmenni. Nagyon ajánljuk, minden babát váró, vagy már kisbabás szülőnek. Igazából ez egy alapmű, ami minden háztartásban jó, ha megvan.

 

 

 

 

Dr. Rosie Knowles

 

A könyvet a számunkra nagyon kedves és munkásságát tekintve mindenki által elismert pszichológus Prof. Bagdy Emőke mutatta be. Na, ha eddig gondolkodott rajta valaki, hogy megvegye, vagy sem a könyvet, a bemutató után biztos a stand felé vette az irányt.

Délután a hordozásról és a szabad mozgásról hallgathattunk egy remek jó előadást Ónodi Ágnes és Zagyi Linda konduktortól. Sok-sok video anyaggal is készültek, ahol a mozgásfejlődés és a hordozás kapcsolatát mutatták be. Azok, akik eddig nem voltak biztosak benne, hogy hordozzanak, azok most minden információt megkaptak ennek jelentőségéről!

Dr. Berecz Bernadett A Beli Buba Babahordozó Iskola társvezetője pedig bemutatta, hogy evolúciós örökségünk a hordozás. Összehasonlította az állatok és az emberek életét és utódgondozásuk feltételeit, mely szerint már az ősember is hordozott. Ez nem csak egy divathóbort! Az életünk része és mindig az is volt!

Végül pedig, hogy mit kaptunk a konferencián? Tudást és megerősítést! Sok, új információt az előadást hallgatva. De nem mindent! Lesz még folytatás, de ez egyelőre, még várat picit magára. Sok a tennivalónk és egyszerre mindent nem lehet.

 

 

2019 márciusában a PAF Közhasznú Alapítvány szervezésében Szoptatás támogatás-kommunikációs tréningen vettünk részt. Két szakmailag rendkívül felkészült és elismert előadónk, oktatónk W. Ungváry Renáta és Sződy Judit.

A két napos, reggeltől estig tartó tréningen gyakorlatilag a munkánkat megerősítő motivációt kaptuk meg újra.

Itt is a kötődés fontossága volt a legfontosabb az anyatejes tápláláson, szoptatáson túl, ami számunkra ismételt megerősítés volt. Egy másik szempontból is megismerhettük milyen fontos a kapcsolat anya és gyermeke között. Olyan szakmai tanácsokkal, ismeretekkel gazdagodtunk, amik segítséget jelentenek a mindennapi munkákban is.

20191025_112655.jpg
20191026_102445.jpg
20191026_134421.jpg

Az eddigi gyakorlatokat kiegészítettük a PAF tréningen tanultakkal és a képzés utáni napokban megkezdtük a koraszülött intenzíven alkalmazni azokat a technikákat, amiket elsajátíthattunk. Sikeresen megvalósult a szoptatás támogatása, ennek köszönhetően a gyermek és anya közötti kötődés erősödött és a babákon ennek a jelei is megmutatkoztak. De nem csak a babákon! Több lett az anyatej és az anyukák is jobban be lettek vonva a baba ellátásába a szoptatásokkal.

Fontos számunkra, hogy szakmailag is folyamatosan fejlődjünk, minél több ismeretet és tudást szerezzünk, amit átadhatunk minden újdonsült szülőnek.

Szoptatastanacsadas_2019_03_26_08.JPG

2019 februárjában a Hazamentem a PIC-ből XI. Kongresszusára kaptunk meghívást.

 

Előadásunk témája az anya és baba kapcsolata, a biztonságos kötődés kialakulása volt. Beszéltünk a fájdalomcsillapításról egy teljesen más megközelítésből.

Egy humánus és természetes módszerről, amit csak egy anya adhat meg gyermekének, ez pedig a „gyógypuszi”.

Nálunk a PIC-en erre is van egy technika, amit megtanítunk a szülőknek.

Érintésrelaxáció a neve és a még egészen pici koraszülött babán is alkalmazható!

Lehet koraszülött vagy érett baba, a szeretetteljes érintésben minden babának részesülnie kell.

A kötődés egy PIC-en lassan, késleltetetten alakul ki a külön töltött idő miatt.

Ennek kompenzálására nyújt remek lehetőséget a babamasszázs, aminek köszönhetően a szülők is könnyebben dolgozzák fel traumatikus élményüket, hisz csak ők tudják igazán „úgy” szeretni a PICi babájukat.

Beszéltünk az emésztés fontosságáról, hogy mennyire megkeseríti a baba és a család napjait egy esetleges székrekedés, hasfájás. Erre is van egy technikánk! A szakmailag nagyon nem javasolt szélcsövezést vagy beöntést ki lehet váltani egy egyszerű masszázsfogás sorozattal.

 

Sok új tapasztalattal gazdagodtunk mi is, és remek előadásokat hallgathattunk meg más szakmai megközelítésekből egyaránt.

20190329_112000.jpg

Több, a témánkkal párhuzamos előadást is hallhattunk, mely szintén erősítette a kötődés fontosságát. Ez a mi érdekünk is. Biztos kötődés a babák jövőjéért.

2018 szeptemberében Gyulán került megrendezésre a Magyar Perinatológiai társaság XVI. Kongresszusa, ahol előadóként is részt vettünk. Előadásainkban bemutathattuk, hogy milyen lehetőségei vannak egy szülőnek a babával való kapcsolatuk kifejezésére, elmélyítésére a koraszülött intenzív osztályon.

Fotókkal, statisztikai adatokkal, élménybeszámolókkal demonstráltuk a babamasszázs előnyeit és kiemeltük a kötődés fontosságát.

Az országban egyedülálló módon a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Üllői úti részlegén van lehetőségük a koraszülött babáknak megtapasztalni, hogy milyen anya és apa érintése, mennyire jó tőlük masszázst kapni.

Munkánk része, hogy segíthessük az anyákat, hogy igazán anyáknak érezhessék magukat ebben a bizonytalan időszakban.

Ezért is fontos, hogy az osztályon fekvő koraszülöttek szülei ne csak nézhessék a babájukat és aggódjanak az inkubátor mellett állva , hanem tényleg tegyenek is babájuk fejlődése érdekében.

 

Több kutatás is bizonyítja, hogy a kora babák gyorsabban gyógyulnak, ha az anyukájuk rendszeresen masszírozza őket. A kenguruzás módszerét már ismerjük, de ezt a lehetőséget még csak most ismertetjük meg az országgal.

20190815_133209.jpg

Az előadásunk sikeres volt. Több PIC (koraszülött intenzív osztály) érdeklődését felkeltette, hogy mely technikák azok, amiket a 600 grammos piciken alkalmazunk és oktatunk.

Tapasztalatainkat szívesen megosztottuk, hiszen szívügyünk, hogy minél többen megismerjék a babamasszázst.

Elismerték munkánkat és örültek, hogy új szerepbe kerültek a szülők a PIC-en.

A legnagyobb elismerés azonban a szülők pozitív és boldog visszajelzései.

Sokan akkor érezték igazán, hogy anyukák, apukák, ahogy megtanulták ezt a szerető érintést, a masszázst és ezzel ők is segíthették a gyermekük gyógyulását.

Ez az, ami éltet minket…