Szeresd így is a babád

De mi lesz a neve?

Lujzussal az élet 3.

De mi lesz a neve?

Mielőtt mesélnék a szülésről, még egy dolgot el kell meséljek! A nevekkel kapcsolatban nehézségeink akadtak. Már meg sem lepődtem ezen! Mindig van valami, amit meg kell oldani! A két fiamnak van Swahili (szuáhéli) neve. Szerettük volna, ha a most születendő gyermekünknek is lesz. A magyar törvények viszont úgy alakultak, hogy már nem olyan egyszerű egy ilyen nevet adni a gyermekünknek. A fiúknál még a származásom okán erre lehetőségem volt, de most már az MTA-nál kell engedélyeztetni azt a nevet, melyet szeretnénk. Az eljárás egyszerű, de borzasztó hosszadalmas! El kell küldeni egy formanyomtatványon a választott nevet, melynek meg kell felelni egy 14 pontból álló kitételnek és ha rendben van, akkor ez a név felkerül az adható nevek listájára, ez által anyakönyvezhető!

Ez így persze roppant egyszerűnek tűnik! Viszont az egyik kitétele a név engedélyeztetésének az, hogy a név csak leánynak vagy fiúnak adható legyen. Ha más országban mindkét nem kaphatja a nevet, akkor a magyar törvény nem engedélyezi. Így hát készültünk rendesen és lázas név választásba kezdtünk már jó időben! Nem csak a magyar név után kellett passzolnia, de még a jelentése sem volt mindegy!

Nagyobbik fiam második neve Zawadi, ami azt jelenti „ajándék”.

Kisebbik fiam második neve Amani, ami azt jelenti „béke”.

Most pedig, hogy a baba nemét nem tudjuk, szükségünk van fiúnevekre és leánynevekre is. Sajnos az összes fiúnevet elutasították, mert mindkét nemnek adták már más országban azokat, amiket választottunk. De a leánynevek közül egyet, melyet kiskorom óta imádok, engedélyeztek. Persze, hogy ne örüljünk annyira, magyarosítva fogadták csak el. Tehát az írásmódban lesz változás. Csak fonetikusan lehet!

A mi választott nevünk a Malaika lett, ami azt jelenti „hírvivő angyal”! A kiejtés szerinti Malajka írásmóddal engedélyezték csak. Így hát mi elfogadtuk ezt a szabályt és így sikerült Swahili nevet engedélyeztetni Magyarországon.

A fiú nevekre beadtunk újabb engedélyeztetésre váró dokumentumokat, de képzeljétek, még a mai napig nem jött rá válasz!

A szülés napján, így csak 1 nevünk volt, amit engedélyeztek. Mivel a babánk nemét nem tudtuk, így bíztunk benne, hogy kislány lesz és később nem kell újra kijárni ezt az utat. Utólag nevet módosítani borzasztó sok utánjárás és idő.

És hogy milyen volt a szülés? Azt a következő bejegyzésemből megtudhatjátok!

Írta: Chonjo Diana Bernadett 

Babalansz alapító, Nemzetközi babamasszázs-oktató, csecsemő és gyermek szakápoló CIMI