Szeresd így is a babád

Apák szemszögéből a babamasszázs.

12.

Miért is fogalmazódik meg egy édesapában, hogy ő masszírozni szeretné a babáját? A válasz egyszerű! Én időt szeretne vele, ami csak az övék!

Mikor egy Család születik, sok minden megváltozik. Egy felől változik a család eddigi élete, hisz egy apró kis ember érkezése, napi szinten átalakítja a napi rutint, amiben eddig éltek. Más lesz a fontossági sorrend és más szempontok alapján szerveződnek a programok, melyekre el lehet menni egy babával. Az anyák oly fáradtak főleg az első időszakban. A sok éjszakai kelés minden esetben nehezítő tényező. Az Apák mostanság igenis kiveszik a részüket sok esetben, egy újszülött baba ellátása kapcsán. Tamással beszélgetek, hogy ő, hogyan is élte meg a kisbabája első éltheteit, hónapjait és miben is tudott segíteni a kislánya körül. Hogyan alakult ki az ő kapcsolatuk?

Tamás Jiu Jitsu-t oktatott hosszú évekig 4-14 éves gyerekeknek. És mikor saját gyermeke született, úgy döntött, hogy mindent megad neki, amitől boldogabb lehet. Gyermekközpontú szemlélete és szeretete egyértelművé tette, hogy minden olyan lehetőséget keresni fog, mellyel több, jobb lesz a babája élete.

Miért kezdtél el gyerekekkel foglalkozni és mit szerettél benne a legjobban?

Mindig szerettem gyerekekkel foglalkozni, őszinték és a társadalom negatív lenyomatától mentesek még. Visszatekintve jó látni a sport okozta mozgás és a jellemfejlődésüket. Például a csapat és versenyszellem kialakulása, vagy akár egy sikeres bukfenc öröme az, ami boldoggá tett. Ez akkor még nem fogalmazódott így meg bennem, csak utólag. Úgy indult a közös munka, hogy miért ne? Nem volt kimondott célom gyerekekkel foglalkozni. Ahova jártam edzeni, ott volt gyerek csoport. Segítettem a gyerekedzéseknél, és kiderült, hogy ez jó dolog!

Mit adott a sport és a gyermekek az életedhez?

Kiegyensúlyozottságot, türelmet (nem a felnőttekhez), másfajta szemléletet. Felnőtt fejjel, a gyerekek szemszögéből nagyon jó a felnőttek hülyeségein nevetni.

Mikor vártátok a babátokat, voltak már terveitek, hogy hogyan is neveljétek, éljetek vele?

Terveink voltak/vannak, de általában átírja őket (nevet). Tudtuk, hogy szeretni fogjuk, a többi jött sorban.

Hogy találtál a babamasszázsra?

Egy barátom ajánlásával kerültünk közelebbi kapcsolatba, persze megint kiderült, hogy kicsi a világ és majdnem-szomszédok voltunk a „Lila Akác közben” sok évig az oktatóval.

Mit vártál az oktatástól?

Nem indultam elvárásokkal, semmit nem vártam. Kíváncsi voltam a gyakorlatokra, a felépítésére, a hatásmechanizmusára.

Megkaptad amire vártál?

Meg! Meghitt perceket élünk meg, egy hosszabb nap után is.

Miben változtatta meg az életeteket a babamasszázs? Hogyan hatott a kislányodra és rád a masszázs?

Közelebbi kapcsolat alakult ki a babával az első időktől. Volt saját játékunk már pár hónapos korától, 

 

tudtam a viselkedéséből, hogy mikor fáj a hasa, vagy mikor “csak” nyűgös.

 

Segített (és segít) a mozgásfejlődésben és nem utolsó sorban a hasfájós időszakokban különösen jól jön – éppen most is, mert hajnalban már túl voltunk egy friss nap és holdon (nevet).

Miért tartod fontosnak, hogy az apukák masszírozzák a babájukat?

A kötődés gyorsabban alakul ki a baba és az apa között, erősebb is lesz! 

 

Az anyuka terheit enyhíti, ha kiegyensúlyozottabb a gyerek, és a szabadidő is jót tesz, ezért a hangulata is jobb mindenkinek. Ez utóbbi sokat számít például 4-5 nap nemalvás után/közben.

Meg mert jó érzés!

Mit üzennél a babaváró apukáknak a masszázzsal kapcsolatban?

Masszírozzatok!

 

Oktatásaink során, igyekszünk minden jótékony hatásáról beszámolni a babamasszázsnak. Valamint, rengetegszer mondjuk el nektek, hogy melyek azok a területek, amiket fejleszt. Olvassátok el további írásainkat is itt a blogon, hiszen rengeteg szemszögből mutatjuk be a babamasszázs jótékony hatását.

Írta: Chonjo Diana Bernadett 

Babalansz alapító, Nemzetközi babamasszázs-oktató, csecsemő és gyermek szakápoló