Szeresd így is a babád

A napi rutint ki lehet alakítani babamasszázzsal?

24.

A napi rutin leginkább a szülőknek fontos. Egy kisbaba erre fittyet hány. Akkor miért is fontos nekünk? Az életünk során minden, amit teszünk egy napi ritmus szerint halad. Éjszaka alszunk, reggel felkelünk, dolgozni megyünk. Késő délután a pihenés ideje. Ez a ritmus a megszokott és kiszámítható mindenki számára. De mi történik egy kisbaba születésekor? Felcserélődnek az éjszakák a nappalokkal és a soha véget nem érő éjszakai szoptatások kezdődnek el. 

Hogyan tudunk mégis egy mindenki számára ideális időbeosztást kialakítani?

Az elején igazából sehogy…

Egy újszülött kisbaba számára nem fontosak a nappalok és az éjszakák közötti különbségek. Persze törekedni kell a mi életünkbe való beilleszkedésre. Mindenkinek jár a pihenés és lássuk be egy fáradt anyuka nem sok mindenben tud segíteni a babájának. Rengeteget lehet olvasni a helyes alvási ritmus kialakításáról. Persze ez vagy bejön, vagy nem. Leginkább a délutánok lesznek kicsit nyűgösebbek. Ilyenkor a babák már csak kézben vannak el és egyre gyakrabban igénylik a szoptatásokat. A rengeteg nappal megélt impulzus még feldolgozatlan és erre reagálhat stresszel a baba

Ezt a stresszt lehet és kell is csillapítani! A babamasszázs ennek a céljából is jött létre.

Kutatások bizonyítják, hogy azok a babák, akiket minden este megmasszíroznak egy kellemes relaxált állapotba kerülnek és jobban alszanak. Ez egy jó levezetése a napnak! Gondoljunk csak bele! A munkából hazaérve kinek ne esne jól, egy kiadós masszázs és utána a nyugodt alvás, amely méltó lezárása a napnak. A babamasszázs során a baba is ellazul és csak egymásra figyelünk. Ez a relaxált állapot az, ami hozzásegíti őt a megnyugváshoz és ahhoz, hogy biztonságba tudja magát édesanya figyelő tekintet és védelmező karjai között, ahol álomba ringatja. Sokan a masszázst az esti lefekvés idejére teszik, hisz akkor levetkőztetjük a babákat az esti fürdetéshez. De kevesen tudják, hogy masszírozni bármikor lehet. Mindegy, hogy a nap melyik szakaszában vagyunk. Lehet reggeli napnyitó, délutáni megnyugtató, vagy az esti levezető. A lényeg, hogy csakis a babára figyeljünk. Minden jelzése segít megérteni, hogy mit is szeretne. No, de kanyarodjunk is vissza a napi rutin kérdésére! A babák biztonságban érzik magukat, ha egy napi rutin mentén haladunk. Az első 2-3 hónapban ez szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnik. Viszont az a jó hírem van, ha rendszeresen úgy csinálunk minden nap mindent, akkor előbb-utóbb rájön, hogy bizonyos dolgok után bizonyos dolgok következnek. Valahogy így van ez az alvással is. A masszázs és az utána következő fürdetés egy kellemes érzést ad a babának. Biztonságban van és a vízben pont olyan, mint amikor még a pocakban volt. Ez a napi rendszeresség az, ami a vacsora előtt a nap fénypontja lehet, majd az összebújás, mely elengedhetetlen egy ilyen picinek. És így akkor már ott is vagyunk, hogy ez egy napi rutin, melytől eltérni természetesen bármikor lehet. Van olyan is, hogy a baba épp nem szeretne se fürdeni, se masszázst, csak az esti összebújást. Ez a baba igénye! Erre kell tekintettel lennünk. Ezt már az első babamasszázs-oktatás órán megtanulják a szülők, hogy melyek az elfogadó jelek, amikor a babát masszírozhatjuk. 

Tehát a napi rutin fontos, de az első időszakot nem ez határozza meg. Nekünk szülőknek kell rugalmasnak lenni és megérteni, hogy ez egy folyamatosan változó állapot, amiben vagyunk.

 

Persze törekedni érdemes, hisz kiszámíthatóbb az élet a már meglévő ritmusunkkal. Minden baba rájön egyszer, hogy az esti masszázs és fürdés után jön a pihentető alvás. Nekünk csak annyit kell tennünk, hogy rutinszerűen alkalmazzuk a babamasszázst minden nap a babánkon.

Oktatásainkon, minden esetben személyre szabottan adunk tanácsot a családoknak. Ha kíváncsi vagy még tanulmányokra, történetekre és még több szemszögből a babamasszázsra, olvasd el további blog bejegyzéseinket itt az oldalon. 

Írta: Chonjo Diana Bernadett 

Babalansz alapító, Nemzetközi babamasszázs-oktató, csecsemő és gyermek szakápoló