Szeresd így is a babád

A kötődés alapjaiban határozza meg felnőttkori intimitásunkat és társas kapcsolatainkat.

Napjainkban már annyi féle kutatás és kísérlet lát napvilágot, hogy az ember már minden területen többet is talál, országonként, más-más szemszögből megvizsgálva egy-egy témakört. Most, amiről egy kicsit mesélnék nektek, az a felnőttkori intimitás és a kötődés, amely szorosan összefügg. 

Rengetegszer tapasztaljuk, hogy a környezetünkben vagy akár velünk is megtörténik az a szituáció, amikor nincs jó napunk és igazából csak mérgelődünk. Ilyenkor általában nem segít a „hagyd magára, majd elszáll a dühe és utána tudunk beszélgetni vagy programozni vele” hozzáállás. Viszont, ha egy mérgelődő emberre odafigyelünk és megöleljük, sokkal több jót teszünk vele, mintha figyelmen kívül hagynánk. Ugye ismerős a helyzet, hogy mikor felgyűlnek a gondok, csak arra várunk, hogy végre valami jó történjen

Elég egy baráti ölelés, egy megértő odafigyelés vagy a párunktól kapott szeretet és csók, ami elhesseget minden gondot.  

De ezt a fajta hozzáállást vajon mindenki ösztönösen csinálja? Erről is szól a kutatás! A válasz nem! Az alapoknál kell kezdeni. 

Egy válaszkész, kötődő nevelésben részesült gyermek, a szeretettel teli mintát viszi tovább.

Oly természetes számára a testi kontaktus és annak minden pozitív hozadéka, amely kihat a felnőttkori társas kapcsolataira és az intimitására. Jó-jó, de ez mit is jelent pontosan?

A baba, ha sír édesanyja karjaiba veszi és édes hangon dúdol neki, figyel rá, ezért nagyon is biztonságban érzi magát. Tudja, hogy számíthat az anyukájára és a szeretetére. 

Így tapasztalja meg, mi is az a szeretet! Odafigyelés, megnyugtatás, szoros testi kontaktus és sok-sok kedves szó.

Ez a biztonságérzet a kötődés, melyet valójában előszőr tapasztalhat meg egy ember. 

De térjünk is vissza a felnőttkorhoz! Hogy jön ide az intimitás? A lényeg a biztonságban rejlik. Az az ember, aki bizonytalan a másikban és nem alakul ki a kötődése, az nem tud teljes szívvel nyitni a másik felé, szorongás tölti el. Ott marad a bizonytalanság és ez korlátokat teremt. Bízhatok benne? Számíthatok rá? Fog figyelni rám? Átérzi a problémám? Ehhez hasonló, és ilyen gondolatok ébrednek bennünk, ha az egyik fél részéről a kötődés nem ösztönös. Így sajnos a kapcsolatunk sem fog magasabb szintre lépni, és kudarcba fulladhat. 

Azok a gyermekek, akik biztonságosan kötődnek anyukájukhoz apukájukhoz, azok megkapják azt a szeretetet, ami útravaló a felnőtté váláshoz és a párkapcsolatok kialakításához. Már gyermekkorban eldőlhet, hogy ki milyen kapcsolatot alakít ki a jövőben és persze függ a szüleitől kapott mintától is. És hogy hogyan jön ide a babamasszázs? A kötődés kialakítása kapcsán! 

Elsődlegesen erről szól a babamasszázs! Odafigyelésről, megnyugtatásról, szoros testi kontaktusról és a kommunikációról. A baba biztonságban érzi magát, így megélheti a teljes szeretetet és szorosan kötődhet!

Minden óra elején a baba igényeihez igazodva oktatunk benneteket. Segítünk a ráhangolódásban és hogy értsétek a kötődés lényegét, mely kihat a felnőtt társas kapcsolatainkra. Ki gondolná, hogy a babamasszázs ezt megadhatja és ezzel már most rengeteget segíthetünk a gyermekeinknek. 

Ismerd meg velünk a babamasszázst! Keress minket bátran és mi megtanítjuk neked a masszázs minden apró mozdulatát. Ha kíváncsi vagy még tanulmányokra, történetekre és még több szemszögből a babamasszázsra, olvasd el további blog bejegyzéseinket itt az oldalon. 

Írta: Chonjo Diana Bernadett 

Babalansz alapító, Nemzetközi babamasszázs-oktató, csecsemő és gyermek szakápoló