BΛbΛlΛnsz

Szeresd így is a babád

Szeresd így is a babád

Testvérféltékenység ellen a babamasszázzsal

Hogyan vonjuk be a nagytesót a baba ellátásába?

Szülőként az ember gyakran aggódik amiatt, hogy hogyan készítsék fel első gyermeküket egy testvér érkezésére. Mit fog hozzá szólni, féltékeny lesz, megváltozik a viselkedése, megviseli-e majd a változás?

Minannyian tudjuk, hogy a testvérféltékenység egy természetes érzelmi állapot, emiatt felesleges idegeskedni is, mert ahol egynél több gyermek van, ott bizony ez felüti a fejét.

Nincs is ezzel baj, hiszen ahol eddig csak egy gyermek volt, és minden szem rá szegeződött, mindenki az ő kívánságait leste, oda most betoppant egy új lakó, a kistesó.

„A gyerekek minden változásra érzékenyen reagálnak” ezért fontos, hogy már a terhesség során felkészítsük a gyerekeket, és bevonjuk őket is az ezzel járó változásokba, természetesen az ő kis nyelvén és korának megfelelően.

Sokszor találkozunk azzal a helyzettel, hogy egy kistestvér érkezésekor gyakori lehet az, hogy a nagyobbik gyermek egyszer csak dacosabb, és nehezebben kezelhető lesz.

Mindez azért lehet, mert úgy érzi veszített a szülei figyelméből, és ezzel is próbálja felhívni magára a figyelmet.

„A testvérféltékenység egy komplex dolog”.

Ezek az érzések neki a gyermeknek, és nekünk szülőknek is új jelenségek, ezért segítenünk kell őt a változásokban, és azok megértésében egyaránt.

Mit tehetünk a testvérféltékenység esetén?

Nagyon sok oldalról megközelíthető ez a téma is, és számtalan megoldás a segítségünkre lehet, de a mi asztalunk az a babamasszázs. Hogyan lehet a mi segítségünkre a babamasszázs?

Vonjuk be a nagytesót is, a pici körüli teendőkbe.

Ezt a részét nagyon szeretjük és elég izgalmas szokott lenni mikor oktatások során őket is bevonhatjuk.

Kérjük a segítségét a baba masszírozásában, melybe játékosan bevonható, és ez idő alatt ő is ugyanúgy a figyelmünket élvezheti. Hasznosnak érezheti magát, hogy segíthet és nagyon fontos az, hogy „segíti a testvérek között is a kapcsolatépítést, a kötődést!” Ez egy nagyon fontos momentum a testvérek között.

A babamasszázsok alkalmával feladatokat adhatunk neki, segíthet odakészülni a baba köré, megtaníthatjuk neki a masszázs egyes mozdulatait, amit ő maga a nagytesó végezhet el. Egyes masszázsfogásoknál, mozdulatoknál pedig énekelhet, mondókázhat is neki.

Értékes, és hasznos percek ezek nekik és nekünk is.

Odafigyelhetünk gyermekeinkre, segíthetjük a kötődést, „számos jó hatást gyakorol a babára, és ránk is.” Az pedig, hogy fürdőzhetünk két (vagy akár több) huncut, szeretetgombóc vidámságában és abban, hogy láthatjuk „a közöttük lévő láthatatlan testvéri köteleket”, az melegséggel tölti meg a szívünket.

Maradt még kérdés? 😊

írta: Barabás Szilvia

Nemzetközi babamasszázs-oktató, csecsemő és gyermek szakápoló