BΛbΛlΛnsz

Szeresd így is a babád

Szeresd így is a babád

Stresszoldás babamasszázzsal

Stresszoldás babamasszázzsal

 

Szeretnénk nektek bemutatni azt, hogy a babamasszázs hogyan segíti a stresszoldást.

Stresszes lehet egy baba egyáltalán? Mégis miért és hogyan?

Nem is gondolnánk, hogy igaz az az állítás, hogy ne stresszelj mikor babát vársz, mert megérzi a baba! Kicsit túlzásnak is érezheti az ember a féltést, de nyilván mi magunk is tudjuk, hogy nem jó persze, de nem minden esetben tudjuk kizári ezeket a faktorokat……

Viszont valóban számos kutatási eredmények vannak arról, amik azt bizonyítják, hogy „a stressz már a születés előtt hatással lehet egy babára!”

Stressz során a szervezet biokémiája megváltozik, és életjavító vagy félelmet ébresztő kémiai anyagok árasztják el testünket. Így pedig az anyai vérkeringésében, folyamatosan jelen levő stresszhormonok szintje, pedig közvetlenül hatással van a babára. Ezek a hormonok képesek átjutni a méhlepényen, így azok befolyásoló hatással vannak a baba idegrendszerére és érzékenyebbé tehetik őt, akinek így a születése után az átlagosnál alacsonyabb lehet a stressztűrő képessége.

Jó azért maga a kutatás a tartós stresszhatásról ír minden bizonnyal, mert egy váratlan stresszhatást, azt nem tudunk teljes mértékkel kizárni, és emiatt sem szabad bepánikolnunk, hogy úramisten, mit teszek a babával.

Továbbá kutatások igazolják azt, hogy a későbbiekben sem tudjuk mindig, és nem is kell kiküszöbölni, hiszen „megfelelő mértékben segíti az intelligencia és idegrendszer fejlődését is.”

De ha már ilyen kedvesen be-be lopja magát a mindennapjainkba, akkor fontos tudnunk, hogy a stresszhatást ellensúlyozni kell egy pici baba életében, hiszen annyi új és számára ismeretlen inger éri őt a megszületését követően.

Miért?

Mert nincs már az a melegség, az a nyugalom és csendes hely, amit az édesanyja méhe biztosított számára. Új és erős hangok, fények, szagok mindenfajta ismeretlen inger éri őt, ami frusztrálhatja és stresszessé teheti, amire ő csakis sírással tud válaszolni. A közelségünkön, a tápláláson vagy a hordozáson kívül van még egy dolog, ami biztonságot adhat egy babának. „Az pedig a bőr-bőr kontakt!”

Ehhez nyújt nekünk segítséget a babamasszázs.

„A masszázs során a folyamatos bőr-bőr kontakt megvalósul, és a kicsi pedig megtapasztalhatja az örömteli ellazulás érzését.”

Egy új világ tárulhat elé, ami segíti a szülőt is lecsendesedni, megnyugodni, kikapcsolni ezekben a meghitt percekben. A masszázs segítségével a babák, megtanulhatják kezelni az őket ért külső ingereket, és megtanulhatnak lazítással válaszolni rá. Ritmikus simítások, lágy, de határozott mozdulatok, az új illatok, a levegő mozgása csupasz bőrén és édesanyja megnyugtató közelsége, mosolya, hangja mind ellazítják őt.

Ezzel megnyugtathatjuk őt, és erősítheti benne az érzést, hogy az anyaméhen kívüli élet is finom meleg, és biztonságos számára. Mindennapi masszázzsal pedig növelhetjük a babák ingerküszöbét, így azok ellenálóbbak lesznek az őket ért külső ingerekre. A rendszeres babamasszázs pedig egy olyan stresszkezelő program lehet, amely a későbbi évek során is kifejti jótékony hatásait.

 

írta: Barabás Szilvia

Nemzetközi babamasszázs-oktató, csecsemő és gyermek szakápoló