BΛbΛlΛnsz

Szeresd így is a babád

Szeresd így is a babád

Oxitocin szerepe az anyaságban

Oxitocin és az anyaság

 

Hoztunk egy rövid ismertetőt az oxitocinról nektek és itt megint csak előkerül a babamasszázs szerepe. Nem is gondolnánk, hogy egy ilyen egyszerű és bárhol, bármikor, bárkinek elérhető dolog mennyi mindenre jó és milyen hatással van, lehet az életünkre és kisbabánk életére.

Mit tudunk egyáltalán az oxitocinról? Mire, kire, hogyan és miért van hatással? Egyáltalán, hol és mikor hallunk róla először?

Röviden: az oxitocin az agyalapi mirigy hátulsó lebenyében tárolódó, a hipotalamuszból érkező hormonunk. Ez a hormon fontos szerephez jut az anyaságban, mert segíti a szülést és a szoptatást is.

Az oxitocin hatásai:

  • Ez a hormon szabályozza a simaizmokműködését, így talán komolyabban először a szülés témájában hallunk róla.
  • Két fő hatása: szüléskora méhizomzatra, szoptatás során pedig az emlőre kifejtett hatása ismert.
  • A ’70-es évektől viszont számos tudományos kutatás bizonyítja, hogy az agyunkra is hatást gyakorol. Pár példát említve, az agyban termelődő oxitocin fájdalomcsillapító, stresszoldóhatású, növeli az önbizalmat, csökkenti a félelemérzetet, a depressziót, és nagyon nagy szerepet tölt be az anyai kötődés kialakulásában. A harmadik alapfunkciója pedig az a társas kapcsolatokra alakulására való hatása.

 

A szülésnek saját ritmusa van

Okkal! Az oxitocint termelő sejtek a megfelelő módon, és mennyiségben biztosítják ezt a hormont a szülés alatt. Ez biztosítja a legmegfelelőbb méhtevékenységet, a szülés, és megszületés ritmusát szabályozva ezzel. Abban az esetben azonban, amikor kívülről, pluszban biztosítunk a szervezet számára ebből a hormonból, akkor az úgymond bombaként tud hatni a testre, és felboríthatja a természetes folyamatát. Ez pedig befolyásolhatja az érzelmi ráhangolódást is, hiszen ez a hormon az, amely erősíti az anyában a szeretetet, és kötődést gyermekéhez.

A kötődés természetes kialakulása finoman hangolt és időzített folyamat, az oxitocin pedig az a hormon, mely összekapcsol minket!

 

Kötődés kialakulása, hogyan?

 

Megszületést követően az összes neuron (idegsejt), már létezik az agyunkban. Minél jobban segítjük, támogatjuk, és „válaszolunk”, az segíti a kötődést a szülő, és gyermeke között. Ismert, hogy egy újszülöttnek éretlen az idegrendszere, és ennek az érésnek a motorja, az

ÉRINTÉS, TAPINTÁS, BIZTONSÁG ÉS STRESSZMENTESSÉG, amely magzati életben adott volt számára.

Hogyan adhatjuk meg neki mégis ezt a biztonságot?

Ezt biztosíthatjuk neki szoptatással, hordozással, minél több bőr-bőr kontaktussal. Témánkhoz pedig itt kapcsolódik a babamasszázs. Intim és bensőséges hangulata segíti, hogy az anya-baba páros jobban egymásra hangolódjon, ezzel erősítve a kötődést egymás között. Ez a szeretetteljes érintés, mely megnyugtat, ellazít, fájdalmat csillapít, és a szoros bőr-bőr kontaktus hatására további oxitocin hormont termel, ez pedig támogatóan hat a szoptatásra, segíti a késői kötődés kialakulását, az anya gyorsabb regenerálódását a szülés után.

Ezért is fontos számunkra, hogy minél több édesanyával minél korábban megismertethessük a babamasszázst.

 

Szerző: Barabás Szilvia, Nemzetközi babamasszázs-oktató, csecsemő és gyermek szakápoló