BΛbΛlΛnsz

Szeresd így is a babád

Szeresd így is a babád

Olajok hatékonysága, fontossága a masszázs során

Babamasszázs és az olajok

 

Milyen olajokat érdemes használni a babamasszázs során és miért olajjal masszírozzunk?

Álljunk meg egy percre! Mit tudunk egyáltalán a bőrről?

Bőrünk, testünk legnagyobb érzékszerve, mely annyi csodálatos funkcióval bír, ezért nagyon fontos a védelme!

Milyen funkciókkal bír?

  • Hőszabályzó funkciója véd minket a hidegtől, melegtől.
  • Védő szerepe van a fényhatásoktól, mechanikai, vegyi hatásoktól, és a kórokozóktól.
  • Csupán néhány milliméter mégis akkora erővel bír. Olyan, mint egy hagymácska, amely számos héjból épül, és amelynek rétegei fontos funkcióval bírnak.
  • Olyan szenzoros szerv, amely a tapintás érzékeléséért felelős, és a külső ingerekre reagálva érzeteket közvetít az agynak.
  • Az érintés minden formáját elsőként a bőrünkön keresztül érzékelünk, ahonnan pedig különböző receptorok segítségével továbbítódnak az ingerek az agyunk felé.

Már a magzati életben kifejlődik, mely biztosítja a magzatnak azt, hogy kapcsolatba lépjen környezetével az anyaméhben. Megszületést követően pedig olyan védtelen, és érzékeny még a baba bőre. Ezért fontos, hogy óvjuk, melegen tartsuk és tápláljuk. Kicsit talán tanácstalanok lehetünk, és lássuk be, van is miért! Borzasztóan nagy választék van előttünk a polcokon.

Mi lehet a legmegfelelőbb a baba számára, amivel ápolom, védem és kényeztetem is a bőrét?

Mivel masszírozzam egyáltalán?

A babamasszázs során az olaj segít egyenletesebbé és hatékonyabbá tenni a mozdulatokat. Bár a mai napig sok tévhit kering arról, hogy az olajok eltömítik a pórusokat, megzavarja a bőr anyagcseréjét, és nem engedi a bőrt lélegezni. Ebből egyik sem következik be, ha a megfelelő olajokat használjuk erre a célra.

Mégis melyik olajok lehetnek erre a legalkalmasabbak?

A hidegen sajtolt növényi olajok megfelelnek minden szempontból egy kisbaba számára. Mi lehetne alkalmasabb egy természetes és natúr terméknél? Sok természetes kozmetikumot gyártó cég is vallja azt, hogy csak olyan összetevőket használnak, amit akár, enyhe túlzással is, de ha megenne az ember, sem lenne semmi baja tőle. Ezért is fontos, hogy az olaj, amivel ápoljuk a kicsi bőrét, az csak természetes összetevőket tartalmazzon!

Miért olyan fontos szempont ez?

Azért, mert kisbabád, aki már felfedezte finom kis kezét, és a masszázs során boldogan rágcsálja, nem mindegy milyen olajat ízlelget. Kerüljük az ásványi eredetű olajokat (paraffin)! Ez az olaj egy kőolajlepárlás során nyert, ásványi eredetű szénhidrogén. Ez is finoman siklik a bőrön, illatos a hozzáadott parfümtől, és úgy érzi az ember, hogy finom puha tőle a baba bőre, de eltömíti a pórusokat és nem engedi a bőrt lélegezni! A bőrre kent olaj egy része beszívódik, ezáltal bekerül a nyirokkeringésbe, amelynek a szerepe, hogy megtisztítsa a szervezetet a méreganyagoktól, és eltávolítsa a salakanyagokat. Ezért is fontos, hogy a baba bőrén használt olaj tápláló legyen, és ne legyen szervetlen ásványi alapú.

A hidegen sajtolt növényi olajok nem szárítják a bőrt, sőt ellenkezőleg táplálják és hidratálják azt.

Tele vannak vitaminnal, értékes anyagokkal melyek táplálóak a bőr számára. Még jobb, ha E vitaminnal dúsított olajat választunk. Ez jó a bőrnek, és tartóssá teszi az olajat is. Ilyen olajok pl: gyógyszertári napraforgó, -jojoba, -mandula, -kókusz, -szőlőmag, -sárgabarackmagolaj.

Érdemes minden esetben a masszázsok előtt bőrpróbát végezni a kicsi csuklóján és várni pár percet, mielőtt elkezdjük használni az adott növényi olajat.

Ami nagyon fontos még az olaj választásánál, az az illat!

Az illatok befolyásolhatják a kötődési folyamatot. Egy kisbabának rendkívül kifinomult az orrocskája. Fontos, hogy ne nyomjuk el fölösleges illatokkal az édesanya illatát.

Ha pedig sikerül a babánknak megfelelő, tápláló olajat találnunk, akkor ideje elkezdeni a masszázst, mely biztos út a baba egészséges fejlődéséhez, és biztos kötődéséhez.

 

szerző: Barabás Szilvia, Nemzetközi babamasszázs-oktató, csecsemő és gyermek szakápoló