BΛbΛlΛnsz

Szeresd így is a babád

Szeresd így is a babád

Nyugodt, pihentető alvás a babamasszázzsal

Nyugodt, pihentető alvás a babamasszázzsal

Nincs is szebb látvány egy, kiegyensúlyozott és nyugodtan alvó babánál. Minden szülő álma, hogy ez így is legyen akár már a kezdetektől, de maradjon is állandó kísérője mindennapunknak. ÁMEN!

A szülő csak nézi, ahogy édesdeden alszik gyermeke és töltekezik ezekből a meghitt pillanatokból. Tudnunk kell, hogy egy babát megszületését követően „rengeteg új és számára ismeretlen inger” ér, már az első napokban és hetekben. Ezek mind erős stresszhatások számára, és ezért is legfontosabb szükséglete az édesanyja biztonságos közelsége, védelme és táplálása.

Ezért is fontos, hogy mindezek mellett már a kezdetektől „segítsük egészséges fejlődését, a nyugodt és pihentető alvással. Ezen vagyunk szorgosan mindannyian édesanyák, mert ha ő nyugodt és kiegyensúlyozott, akkor mi is és fordítva.

Egy csecsemő az első hetekben a nap túlnyomó részében szinte csak alszik, alvásai legtöbbször rövid alvási periódusokból állnak.

Hogy is van ez, és miért?

Mert a könnyű és rövid alvás segíti az agy optimális fejlődését ebben az életszakaszban. De mi van akkor, ha a mi babánk stresszesbb, nehezen megnyugtatható és rossz alvó?

Mi okozhatja ezt? Mi az, amivel segíthetem őt? Mi van akkor, ha nem találjuk az okát, mert már mindent megpróbáltunk? Megetettem, nem fáj semmije, nem fázik, nincs melege és sorolhatnánk tovább, de mindent megpróbáltunk, hogy neki jobb legyen. Mit tegyek még?

Itt jövünk mi és a babamasszázs. Mégis hogyan segíthet ez rajtunk?

„A babamasszázsnak egyik ismert jótékony hatása az, hogy segíti a babának a nyugodt és pihentető alvást.”

Bármikor masszírozhatunk.

A masszázs során kialakíthatunk egy napi rituálét, akár fürdés előtt vagy után ezzel is segítve, hogy ő és a szülő is elcsendesedjen egy nehezebb nap után.

Masszázs közben mi is lecsendesedünk, relaxált állapotba kerülhetünk, ami megint csak jótékony hatással van babánkra.  Alkalmazhatunk hozzá relaxációs zenét, vagy kedvenc dalunkat, énekelhetünk egy dalt kisbabánknak, amit még akkor dúdoltunk neki, mikor még a pocakban volt.

„A lényeg, hogy csak egymásra figyeljünk és segítsük a masszázzsal ellazítani, megnyugtatni.”

A rendszeresen végzett babamasszázzsal és ezáltal a rendszeres bőr-bőr kontakttal és annak jótékony hatásaival segíthetjük, hogy a baba lenyugodjon, elcsendesedjen és pihentetően aludjon, ami segíti az egészséges, kiegyensúlyozott fejlődését.

Nem utolsó sorban pedig apa, aki esetleg csak az esti órákban tud segíteni a baba körül, számára is egy pozitív és pihentető élmény lehet, ami segíti a kötődést közte, és gyermeke között. Pihentető, relaxáló ez a babának, anyának és apának egyaránt.

írta: Barabás Szilvia Nemzetközi babamasszázs-oktató, csecsemő és gyermek szakápoló