BΛbΛlΛnsz

Szeresd így is a babád

Szeresd így is a babád

Minőségi idő a babával

Fókuszált figyelem a babára

Egész napodat a babáddal töltöd, táplálod, gondozod, figyeled a jelzéseit – nem elég minőségi idő ez?! Mire is gondolunk? Miért ne lenne elég? Csak kicsit olyan monoton tud lennie egy idő után.

Most azonban nem a baba minden napos ellátásáról lesz szó! … Vond be apát is!

Miért is olyan fontos, hogy minőségi időt töltsünk a picikkel? Mi is szeretjük, ha van egy kis „énidőnk”? Mindenki szereti a kényeztetést, hát még a picik. A baba legnagyobb érzékszerve a bőre – már magzati korban is kommunikálhatunk vele érintéssel, mert ki ne simogatta, érintette amikor csak tudta a hasát, főleg, ha még jelentkeztek is érte bentről.

Én személy szerint imádtam!

A baba legnagyobb érzékszerve a bőre, mely oly érzékeny minden érintésre, így a leginkább testközelséggel, simogatással tudod megnyugtatni. Mosollyal, énekkel, sok-sok kedves szóval, millió puszival, öleléssel és érintéssel tudjuk kifejezni felé szeretetünket, ami nem kérdés, hogy ösztönösen megállíthatatlanul ömlik is felé belőlünk, hiszen melyikünk tud ellenállni neki?

Viszont, fontos, hogy néha kiszakadjunk a napi teendők sokaságából és csak a picire, és egymásra figyeljünk úgy igazából, a nem rutinból, mint már írtam is az elején.

A minőségi idő az, ha osztatlan figyelmet tudunk szentelni a babának, csak ő rá figyelünk. Lehet, hogy nem első baba, vagy ketten, esetleg hárman ikrek, így osztott a figyelme anyának és apának. És tudjuk persze, hogy a napi teendőket is el kell végeznie mindenkinek.

De álljunk meg néha egy picit és szakítsunk időt arra, hogy csak egymásra figyelünk.

Ismerjük meg egymást, ismerjük meg a pici jelzéseit, pihenjünk, töltődjünk fel egymás szeretetéből ezekben a percekben.

„Ez a Mi minőségi időnk legyen együtt!”

Apa idő?

Arról nem is beszélve, hogy Apa, aki dolgozik és távol van a háztól, ő maga is szeretne saját időt a picivel a nap végére. Ilyenkor anya is csenhet magának némi énidőt. Lehet ez esténként egy kis masszírozás: akár egy rituálé, melyet minden este a baba az apához köthet.

Arra érdemes figyelni csupán, hogy ne csak csiklandozó, huncutkodó apaidő kerekedjen belőle, hanem egy békés, nyugodt, csöndes masszírozás, -amely segíti az esti lecsendesedést, így az elalvást is.

A masszázs során, az érzékelés által szerzett tapasztalatoknak és a szeretettel átitatott légkörnek köszönhetően, a szülő és babája közelebb kerülhet egymáshoz, egyensúly és egység jön létre közöttük.

Zárásként pedig tudnotok kell, hogy ez egy fantasztikus lehetőség a kötődés erősítésére, kikapcsolódni a kicsivel, és megismerni egymást. Az anya, apa és kisbabája között fennálló testi és lelki kötődés meghatározza a későbbi kapcsolatokat és az egészséges fejlődést is.

 

Szerző: Barabás Szilvia Nemzetközi babamasszázs-oktató, csecsemő és gyermek szakápoló