BΛbΛlΛnsz

Szeresd így is a babád

Szeresd így is a babád

Lopott percek kisbabánkkal

Lopott percek kisbabankkal

Milyen lehet az, amikor nem csak a kötelező napi rutint követjük egy babával? Apropó, van olyan, hogy napi rutin? Vagy csak sodródunk a mindennapok hullámzó tengerén, és este örülünk, hogy IGEN! a mai napot is túléltük?! A válaszok többsége egyértelműen a túlélés, hiszen állandó az improvizáció. Ezek a száraz tények, viszont fontos, hogy a mindennapok során is megéljük a meghittséget.

Megszületik a kisbabánk, akire oly sokat, és régóta vártunk. Az idő hirtelen, és szédítően felgyorsul. Olyan hamar elrepül az az idő, amikor megismerhetjük egymást.

Minden szépségével együtt fárasztó, és egyben a legszebb munka egy picivel az élet. Ezért itt még egy IGEN, kellenek azok a bizonyos lopott percek amikor kizárunk magunk körül mindent és csak egymásra figyelünk.

Persze könnyen és jól hangzik, de ez tényleg kell, a kötelező munka pedig tudjuk, hogy megvár.

A babának és nekünk sem egyforma minden nap, de új és meghatározó élményeket élhetünk meg együtt.

Ilyen ez mikor ismerkedünk egymással, ő pedig a nagyvilággal.

Ilyenkor csak elmerengünk a pillanatokban, magunkba szippantjuk minden részletét, „belefotózzuk őket a lelkünkbe” és a nehezebb napokon ebből töltekezünk.

Azért, hogy minél több ilyen „fotónk” legyen, és mert olyan hamar elrepül az első év, (a többiről már nem is beszélve), állítsuk meg az időt egy picit!

A babát meg kell ismerni! Hogy is tehetnénk ezt másképp, mint hogy figyeljük minden apró kis jelzését? Ezekhez a percekhez alakítsuk a napi rutint, és legyen meg a mi időnk, amikor csak egymásra figyelünk! Abban a 20 percben, fél vagy egy órában csak kisbabánkra, egymásra figyelhetünk, mindent kizárhatunk magunk körül.

Ebben segít nekünk a babamasszázs, mert minőségi „mi” időt tölthetünk el együtt.

A babamasszázs megnyugtat, ellazít, fájdalmat csillapít, feltölt egy jó kis oxitocin fröccsel és még sorolhatnánk pozitív hatásait.

Mikor ajánlott még a babamasszázs?

  • Ha nem első baba, és szeretnénk olyan perceket, amikor is csak ő rá figyelhetünk, mindent mást kizárva.
  • Ha bármilyen okból nem tud megvalósulni a szoptatás, akkor ezzel a rendszeres bőr-bőr kontakttal is pótolhatjuk a szeretetteljes érintést.
  • Ha koraszülött a babánk és sokáig voltunk egymástól „távol”, és nem tudtuk őt annyiszor és akkor megérinteni, amikor csak szerettük volna.
  • Ha örökbefogadó szülők vagyunk és kell igen is az a „mi” idő, és az, hogy minél mélyebben megismerjük és kialakítsuk a kötődést egymással.
  • Ha apaként is szeretnénk közös örömteli időt, amikor csak egymásra figyelünk a picivel.

 

Ide nem kellenek szavak…

Szívünk minden egyes csepp kis szeretete az érintésen át, megadhatja a legnagyobb figyelmet, gyengédséget a babának. Ezek a percek azok, amik segítenek elmélyíteni azt a bizonyos ősi kötődést, ami létrejöhet szülő és babája között a babamasszázsnak köszönhetően.

Szerző: Barabás Szilvia, Nemzetközi babamasszázs-oktató, csecsemő és gyermek szakápoló