BΛbΛlΛnsz

Szeresd így is a babád

Szeresd így is a babád

Különleges figyelmet igénylő babák

Szeretnénk nektek arról is írni, hogy milyen esetekben lehet segítségünkre még a babamasszázs és hogyan tudunk segíteni akkor, ha valamely érzéke nem működik teljesen vagy részben egy babának?

Egy ősi, ösztönös dolog, mint a baba érintése, kényeztetése, masszírozása mennyi mindenre jó nem is gondolnánk.

ÉRZÉKSZERVEINEK VILÁGA A TAPINTÁS, ÍZLELÉS, SZAGLÁS, LÁTÁS ÉS A HALLÁS. EZEKET AZ ÉRZÉKEKET STIMULÁLJUK A PICIKNEK A BABAMASSZÁZS ÁLTAL!

Egy baba, akinek látása, hallása, fejlődése esetleg hátráltatott és nem a megszokott módon tud reagálni szülei jelzéseire, akkor hogyan működik ez?

Ebben az élethelyzetben a szülő úgy érezheti, hogy nem mindig tud megfelelő kapcsolatot felvenni a babájával és nehezebben tud létrejönni közöttük a kötődés.

Ezt pedig tovább bonyolíthatja mindazon sok-sok információ összessége mely az ő esetükben odafigyelendő is a mindennapokban.

Ezért különösképpen kiváló eszköz számukra a babamasszázs a kapcsolat elmélyítésére, mert itt nem a fejlesztés a cél, és „el kell végeznem a babámon ezeket a gyakorlatokat”, ami tudjuk, hogy nem minden esetben kellemes számukra.

Itt a kapcsolat a legfontosabb!

Ezt a babára figyelve, összhangban, egymáshoz kapcsolódva végezhetjük, pusztán csak őt kényeztetve.

Bármely rendellenességgel született gyermeknek nagyon sok előnye származhat a bensőséges kapcsolatból, melyhez a masszázzsal hozzásegíthetjük őket.

Fontos, hogy az alapoktól induljunk ki, mint az érintés fokozatos bevezetése ismerkedés a masszázzsal a pihenő kezek és érintésrelaxáció által.

A baba jelzéseinek megismerése, az engedélykérés és az, hogy felismerjük mikor nyitott rá a baba ezek mind alapkövei a masszázsnak. Fontos a fokozatosság, mértékletesség, szépen lassan beépítve a mindennapokba, mert számukra nem minden kommunikációs csatorna nyitott.

A MASSZÁZS SEGÍTI, HOGY A SZÜLŐ JOBBAN MEGISMERJE BABÁJÁT ÉS TESTE JELZÉSEIT. HOGYAN REAGÁL AZ ÉRINTÉSRE? MILYEN A TESTE, HA ELLAZULT, HA FESZÜLTEBB, HA PUFFADT KEMÉNY A HASA?

Fáj neki valami esetleg? Egy baba, aki nem tud úgy „kommunikálni” velünk a masszázs által jobban megismerhetjük teste jelzéseit, hamar felfigyelhetünk a változásokra, ami nagyon fontos az ő esetükben.

Milyen esetekben segíthetünk a babamasszázzsal?

Agyi eredetű mozgászavar esetén is segíthetjük a feszesebb vagy akár lazább izmokat is. Az arc masszázsa itt is különös szerepet kap, mert segíti az ajak zárását, a nyelést és a száj körüli izmok stimulálása pedig az etetést, szopizást támogatja egy lazább izomzatú vagy valamilyen arcot érintő eltérés esetén.

Itt kiemelt szerepet kap a Castillo Morales féle arcmasszázs!

Látáskárosodás esetén a masszázsnak rendkívül pozitív hatása van, mert a tapintóérzék stimulációja és környezetük megismerésének ez egy nagyon fontos eszköze. Erre számos kutatási eredmény is felhívta figyelmünket.

Mint például egy intézetben végzett kutatás során azt tapasztalták, hogy napi 20 perccel hosszabb idejű, plusz figyelmet és gondoskodást biztosítva a vizuális figyelem fejlődése ezen babák esetében korábban megkezdődik. Hogy miért?

Mert a tapintóérzék serkentése a vizuális fejlődést is ösztönzi.

Hozzájárul a baba hiteles önképének kialakításához. A látáskárosodott babák később kezdenek el mászni és járni, mint látó társaik. Kutatók úgy vélik, ez azért is van mert nem szeretnek hason lenni, így felsőtestük később, nehezebben erősödik. Masszázs során hasra fektetve, fokozatosan elérhetjük nála, hogy elfogadja és akár megszeresse ezt a testhelyzetet is. A masszázs bizalmat és biztonságot nyújthat számára.

FONTOS A FOLYAMATOS TESTKONTAKTUS ÉS AZ, HOGY FOLYAMATOSAN BESZÉLJÜNK HOZZÁ. A
SZÜLŐ HANGJA, ÉRINTÉSE ÉS SZERETETE MELYET KÖZVETÍT FELÉ SEGÍTI EZT FELÉPÍTENI.

Halláskárosodás esetén is nagyon fontos a kommunikáció mert, e korai időszakban a hang serkenti a baba füle és agya közötti idegi és a folyamatos kapcsolatok kialakulását. Fontos a folyamatos test és szemkontaktus is a picivel. Meséljük el nekik is, hogy mi történik a masszázs során. Mit, miért csinálunk. Melyik testrésze következik és mi is hogyan érezzük magukat.

Testbeszédünkkel érzéseket fejezhetünk ki számára, melyből ő is nagyon sokat tanulhat.

Igyekszünk veletek a továbbiakban is megosztani kutatási eredményeket és a mi saját tapasztalatainkat is speciális esetekben.

 

Szerző: Barabás Szilvia, Nemzetközi babamasszázs-oktató, csecsemő és gyermek szakápoló