BΛbΛlΛnsz

Szeresd így is a babád

Szeresd így is a babád

Fogzás, fájdalomcsillapítás babamasszázzsal

Hoztunk egy kis összefoglalót nektek a fogzásról, és arról, hogy a nehézségein miként enyhíthet a babamasszázs.

Mi fáj?

Sajnos egy babának már az első életévében több fájdalomtípussal kell találkoznia. Ezektől teljesen megóvni nem tudjuk őt akármennyire is szeretnénk, viszont vannak olyan jól bevált módszerek, amivel csillapíthatjuk fájdalmát, és segítségére lehetünk, hogy neki jobb legyen.

 

A fogzás, mint folyamat

Maga a fogzás egy összetett folyamat, valamelyik baba szinte észre sem veszi, valamelyik pedig minden egyes fogacskáért megszenved. Nem tudhatjuk pontosan, hogy kinél mikor kezdődik, mikor lesz vége és mennyire fáj. Meglepő lehet, de a fogzás jelei akár, már 3-4 hónaposan is megjelenhetnek, amikor beindulnak a nagy rágcsálások, nyálzás, és az ínyük is megduzzad. Ebben a korban már készülődnek a fogacskák, ha később is bújnak majd csak elő. Tehát maga a fogzás folyamatos, 4-5 hónapos kórtól, 3 éves korig tarthat. Azt viszont ne felejtsük el, hogy minden picinél más, így összehasonlítani a babákat egyáltalán nem érdemes.

Tünetek?

Mindenkinél mások a tapasztalatok, és sok tünete lehet. Valakinél vigasztalhatatlan sírások, valakinél rengeteg nyál termelődik, hőemelkedés, vagy akár láz is kísérheti. Lehet étvágytalan, nyűgösebb, nehezebben alvó a baba. Gyulladt íny, pirospozsgás arc és sok-sok rágcsálás jellemzik ezt az időszakot.

Hogyan lehet segítségünkre a babamasszázs?

Kimerítő lehet egy babának megbirkózni akár egy egész nap fájdogáló fogzással. Nehezen megnyugtatható, nehezebben alszik, akár kevesebbet is ehet ebben az időszakban.

Nagyon sok feszültség halmozódhat fel a fogzás és sírás miatt. Ezért segítség lehet számára egy megnyugtató és stresszoldó masszázs, ami ellazíthatja őt.

AZ OKTATÁSOK SORÁN KITÉRÜNK KIMONDOTTAN AZ ARC MASSZÍROZÁSÁRA IS. MEGTANÍTJUK A SZÜLŐKNEK, HOGYAN MASSZÍROZZÁK A BABA ARCÁT, MELYNEK EGY RÉSZÉNÉL KÍVÜLRŐL MASSZÍROZZUK AZ ÍNYÉT, EZZEL IS KICSIT CSÖKKENTVE A FESZÍTŐ, FÁJDOGÁLÓ TERÜLETET.

Tapasztalatunk, és a visszajelzések alapján, szeretik a kicsik. De maga a teljes test masszázsa is egy jó figyelemelterelő, nyugtató, relaxáló megoldás lehet arra, hogy kicsit csillapítsuk a fájdalmát, segítsük a jobb alvását egy ilyen fogzástól nyűgösebb nap után.
Hiszen, ha már mindent megpróbáltunk nincs, ami jobb lehet, mint a szülő megnyugtató szeretete, figyelme egy kicsi felé és sok-sok gyógyító puszi, ami minden bajra gyógyír.

írta: Barabás Szilvia
Nemzetközi babamasszázs-oktató, csecsemő és gyermek szakápoló