BΛbΛlΛnsz

Szeresd így is a babád

Szeresd így is a babád

Babamasszázs a koraszülött intenzíven

Többször említettük már nektek, hogy főállásunk Budapest egyik kiemelt klinikájának koraszülött intenzív osztálya, ahol egészen apró már 23-24 hetes terhességi héttől látunk el koraszülött babákat. Mások számára biztosan riasztó, de számukra ez egy csodálatos hivatás. Egészen apró és törékeny babácskákkal dolgozunk, akik 500-600 grammal születnek erre a világra és heteket, hónapokat töltenek egy inkubátorban erősödve, cseperedve kezeink között.

Általuk részesei lehetünk a mindennapi csodáknak.

De nagyon fontos tudni azt, hogy ez egy nagyon sérülékeny, érzékeny időszak a pici és a szülei számára. Kritikusak lehetnek az első napok, hetek, de akár hónapok is. Mindezek mellett igyekszünk és feladatunk az, hogy a szakmai tudásunk legjavával támogassuk az édesanyákat, édesapákat.

És ennek igyekszünk is eleget tenni, mert nagyon fontos a támogatás számukra.

Mi az, amivel mi tudunk segíteni egy intenzív osztályon és nem csak, mint nővér?
És hogyan kapcsolódik ehhez a babamasszázs?

A nemzetközi babamasszázs oktatói képzés egy csodálatos lehetőséget adott a kezünkbe, melyet tovább adhatunk, taníthatunk a szülőknek már az intenzíven. Az, amit mi taníthatunk a szülőknek egy ilyen pici baba esetében az a pozitív érintés.

Ez egy nagyon fontos momentum a picik és a szülők életében.

Fontos, hogy egy ilyen traumát követően minél hamarabb erősítsük a szülőkben a kompetenciájukat és a kötődést egymáshoz. Ez munkán során egy nagyon összetett folyamat, hiszen először meg kell ismernünk és ismertetnünk a szülőkkel a picik jelzéseit, hogy mikor készek ők is erre a kapcsolódásra. Hiszen ilyenkor még nagyon törékenyek, és az idegrendszerünk éretlen még ebben az időszakban. Intenzív osztály révén pedig a baba állapota sem mindig teszi lehetővé a szoros összebújást a szoros bőr-bőr kontaktot, a kenguruzást, mely nagyon fontos része az ő gyógyulásuknak.

Bár napi szinten szemtanúi lehetünk, hogy legnagyobb gyógyító ereje annak a leírhatatlan szeretetnek, kapcsolódásnak van, mely a szülők és a picik között kialakul és elmélyül.

Amivel mi ehhez hozzátehetünk szakmai tapasztalatunkkal és amit mi tanítunk, taníthatunk egy ilyen pici koraszülött baba esetben az az érintésrelaxáció.

Az ő esetükben egy masszázs még korai és túl stimuláló lehet. Így először feladatunk egy tanulási fázis a baba egyéni jelzéseinek megismerése a szülőkkel együtt. Ehhez remek továbbképzésben is lehetett részünk a nemzetközi FINE képzés formájában. Melyről írtunk már egy teljes blog bejegyzést.

Munkánknak köszönhetően sok tapasztalatunk van már a babákkal, de a szülőknél jobban senki nem ismerheti a picik jelzéseit.

Így, mi ebben az esetben egy támogató team-ként állunk mögöttük és biztatjuk, erősítjük őket a helyes megérzéseikben ezzel is erősítve a családi egységet.

Amikor már megismerik a picik jelzéseit, akkor óvatos és nagyon gyengéd mozdulatokkal biztosíthatják számukra az érintésrelaxációt. Ez egy gyengéd érintés, melynek akár egy-egy ápolási folyamatot követően bizonyítottan fájdalomcsillapitó hatása van! Segíti megnyugtatni őt, ellazulni mely során a pici pulzusa és légzése is egyensúlyba kerül. Nap mint nap tanúi lehetünk ennek.

Itt a bőr-bőr kontakt fontossága is szerepet kaphat. De mivel nem minden esetben tud megvalósulni az, hogy a pici kenguruzzon, így ez az érintés terápia egy nagyon fontos része a mindennapoknak. Igyekszünk a lehető legtöbbet biztosítani minden család számára, mert fontos mind a picinek és a szülőknek, hogy érezhessék egymást. A szeretetteljes érintésnek fontos szerepe van az életünkben.

 

Írta: Barabás Szilvia

Nemzetközi babamasszázs-oktató, csecsemő és gyermek szakápoló